logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

Обласний бюджет Львівщини на 2023 рік підписано незаконно

26-12-2022 11:108276

Обласний бюджет Львівщини на 2023 рік підписано незаконно
Фото: visrozdil.lviv.ua

30 листопада ц.р. голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький підписав розпорядження № 651/0/5-22ВА «Про обласний бюджет Львівської області на 2023 рік». Ця новина багатьох здивувала, оскільки створила ризикований прецедент, коли виконавча влада незаконно перебрала на себе функцію органу місцевого самоврядування. Бо відповідно до чинного законодавства обласний бюджет мала б затверджувати обласна рада. Журналіст Leopolis.news пробував розібратися у всіх юридичних і політичних аспектах цієї проблеми.

 

Закон не дишло!

Насамперед, звернемо увагу на статтю 6 Конституції України, згідно з якою органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України. Тобто чиновники можуть робити лише те, що дозволено їм законом.

У преамбулі розпорядження голови ЛОВА № 651/0/5-22ВА говориться, що прийняте воно «відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 68/2022 «Про утворення військових адміністрацій», статті 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», статей 75, 76, 77 і пункту 221 розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», постанови Кабінету Міністрів від 11 березня 2022 року № 252 (зі змінами) «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану». 

Відразу зазначимо, що в статті 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» у п. 5 ч. 2 право складання та затвердження місцевого бюджету, внесення змін до нього, забезпечення виконання відповідного бюджету надається військовим адміністрація населених пунктів. Таких з часу війни було утворено відповідними указами Президента України аж 134. Натомість обласна військова адміністрація згідно п.1 ч. 3 ст. 15 згаданого закону складання та затвердження обласного бюджету може здійснювати виключно «у разі тимчасової окупації або оточення адміністративного центру області». На щастя обласний центр Львівської області знаходиться далеко від лінії фронту. Хіба ЛОВА відкрила якийсь свій таємний фронт боротьби з демократично обраними інституціями.  

Статті 75 та 76 Бюджетного кодексу України стосуються питань підготовки проєкту бюджету, що дійсно належить до повноважень виконавчої влади, тобто місцевих державних адміністрацій.  

Однак відповідно до частини 2 статті 77 «Затвердження місцевих бюджетів» Бюджетного кодексу України «місцеві бюджети затверджуються рішенням...  відповідної місцевої ради до 25 грудня року, що передує плановому». Написано чітко, коротко і зрозуміло.  

Окрім того, відповідно до пункту 17 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях обласної ради вирішуються питання затвердження бюджетів, внесення змін до них, затвердження звітів про їх виконання. Також наголошу, що згідно статті 71 «Гарантії місцевого самоврядування, його органів та посадових осіб» згаданого закону органи та посадові особи місцевого самоврядування самостійно реалізують надані їм повноваження, а органи виконавчої влади, їх посадові особи не мають права втручатися в законну діяльність органів та посадових осіб місцевого самоврядування, а також вирішувати питання, віднесені Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та іншими законами до повноважень органів та посадових осіб місцевого самоврядування, крім випадків виконання делегованих їм радами повноважень, та в інших випадках, передбачених законом.  

До цього часу розпорядження голови ЛОВА про затвердження обласного бюджету Львівської області на офіційному сайті не опубліковано. Не відомо, чи надходило воно до канцелярії Львівської обласної ради і чи отримували його розпорядники коштів обласного бюджету та інші його виконавці. Тому не зрозуміло, як вони будуть виконувати документ, якого в очі не бачили. 

А для кого закон як дишло?! 

Підписуючи обласний бюджет на 2023 рік, в обласній військовій адміністрації  спиралися також і на Постанову Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану».  

Ця постанова КМУ прийнята відповідно до абзацу четвертого підпункту 2 пункту 22 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, який регулює бюджетний процес в умовах воєнного стану. Законодавець передбачив, що під час воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації не застосовуються окремі норми Бюджетного кодексу і перерахував статті, які не діють. І цих статей є у законі аж 17, а саме: абзац третій частини другої статті 4; частина сьома статті 13; частина десята статті 16; стаття 23; частина третя статті 24; частина третя статті 27; частина п’ята статті 28; стаття 33; частина перша статті 52; частина друга статті 54; стаття 55; статті 59 і 60; частина перша статті 61; стаття 75-1; частини сьома та восьма статті 78;  стаття 80; частина шоста статті 108. Так от, статті 77, яка говорить про обов’язковість затвердження бюджету рішенням ради, у ЦЬОМУ ПЕРЕЛІКУ СТАТЕЙ, ЩО НЕ ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ, НЕМАЄ!

Більше того, пункт 221 розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, на який спирається у своєму розпорядженні голова Львівської ОВА, діє лише у 2022 році. А отже у новому 2023 році норма про виключення окремих статей Бюджетного кодексу не діє. Відповідно до п. 15 розпорядження № 651/0/5-22ВА «Про обласний бюджет Львівської області на 2023 рік» воно набирає чинності з 1 січня 2023 року і містить посилання на норму закону, яка припиняє свою дію в останній день року 2022. Повний нонсенс! 

Цікаво, що у згаданій постанові від 11 березня 2022 року № 252 (зі змінами) «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» Уряд наголосив, що «виконання та формування місцевих бюджетів здійснюється відповідно до бюджетного законодавства». І це почули всі обласні військові адміністрації України, окрім Львівської. 

Узурпація влади за путінськими лекалами 

Аналізуючи ці всі юридичні аспекти, відверто кажучи, незрозуміла мотивація таких дій військової адміністрації, оскільки 29 листопада відбувалася XV чергова сесія Львівської обласної ради. І на ній депутати могли б спокійно прийняти обласний бюджет, як цього вимагає Бюджетний кодекс. Натомість створено незаконний прецедент, коли обласний бюджет прийнято одноосібно особою, яка на це не мала права.  

Відомий український медіаексперт Сергій Чернявський, коментуючи одноосібне підписання бюджету Львівської області, зазначив, що вперше у Львові публічно порушили важливий баланс між облрадою та облдержадміністрацією.

«Спочатку майже непоміченим відбулося затвердження головою Львівської ОДА бюджету області без голосування на сесії облради. Хто знайомий з процедурою, зрозуміє, що нарешті мрія всіх губернаторів здійснилася:  сам створив бюджет і сам його затвердив. І не треба жодної сесії облради. В усіх областях бюджети на 2023 рік затвердили найвищі представницькі органи – обласні ради. Тепер у нас є єдина область з ручним управлінням», – говорить  Сергій Чернявський. 

Голова Львівської обласної ради минулого скликання Олександр Ганущин на своїй сторінці у Facebook із сарказмом написав про усю цю історію з прийняттям обласного бюджету: «Вперше в історії обласний бюджет затвердили БЕЗ голосування у сесійній залі. Вітаю усіх колег депутатів з таким досягненням!».  

Ми попросили прокоментувати усю цю ситуацію представників як Львівської ОВА, так і Львівської обласної ради, а також незалежних експертів.

У керівника пресслужби ЛОВА Марії Курило ми хотіли довідатися:

  • Чому проект бюджету не було подано на розгляд сесії?
  • Чому було порушене бюджетне законодавство, оскільки голова ОВА немає права затверджувати бюджет одноособово?
  • Чи скеровано бюджет до обласної ради та чому не оприлюднено розпорядження про його підписання?

Пані Курило відписала: «У вас є відповідь на інформаційний запит. Позицію Львівської обласної державної адміністрації та її очільника просимо висвітлювати на основі цієї відповіді».

Що ж, не вийшло у нас нормальної комунікації, яка мусить бути у цивілізованому громадянському суспільстві між владою, яка є найманою платниками податків, і журналістом.

У пресслужбі Львівської обласної ради повідомили, що не вдалося ні з ким з компетентних у даному питанні депутатів домовитися про коментар. Ніхто не хоче коментувати. Мабуть чогось бояться? Дивною в цій ситуації є і позиція очільниці облради Ірини Гримак, яка взагалі не коментує ситуації із порушенням прав місцевого самоврядування. 

Відомий економічний оглядач, експерт з місцевого економічного розвитку Андріян Фітьо у коментарі журналісту Leopolis.news підкреслює, що дане питання проходить по достатньо тонкій межі оцінки контексту конституційності чи неконституційності певних дій.

«Чи передбачені в самій Конституції такі інституції як обласні військові адміністрації (ОВА)? В основному нашому законі така опція не передбачена в принципі. Хоча логіка запровадження таких структур продиктована реаліями сьогодення, а саме віроломною агресією кремля проти нашої держави. Особисто б я поглянув на цю історію під іншим кутом зору, більше в морально-етичній, консолідуючо-патріотичній площині. Одноосібне прийняття таких важливих рішень, це відома ознака узурпації влади. Тут варто згадати, що путінський режим своє утвердження в рашостані почав власне з «закручування гайок» в царині місцевого самоврядування. Консультаційно-дорадча функція в таких моментах це певний жест, своєрідний знак як для мешканців Львівщини, представників місцевих територіальних громад, керівництва країни, так і наших закордонних партнерів та друзів, як вірять в беззаперечну Велику Перемогу України. З іншого боку надмірна публічність, залучення громадськості, як це передбачено в мирний час, можливо і може зашкодити нашій спільній справі, але от залучення депутатського корпусу, відповідних комісій до бюджетотворчих процесів було б не зайвим. Ще одним важливим моментом є те, що голова Львівської ОВА – це представник Президента України Володимира Зеленського на Львівщині, а сама ОВА – це Офіс Президента лише в менших масштабах. І діючи у спосіб, що може викликати суперечності в суспільстві, це в тому числі працює на знецінення якостей Зеленського в очах громадськості, оскільки досить часто пересічний мешканець оцінює діяльність найвищої посадової особи в країні за безпосередньою діяльністю його представників на місцях. Перебирання на себе функції одноосібного прийняття рішень в умовах повної підтримки обласних обранців стремлінь українського народу до Перемоги є досить неоднозначним жестом. Отже, приймаючи обласний бюджет в таких складних умовах, важливо знаходити компромісні рішення, які комплексно, в тому числі ідеологічно-репутаційно працюватимуть заради нашої Перемоги», – наголошує  Андріян Фітьо. 

Голова Політради Української Галицької партії Ростислав Коваль прямо заявив, що переважній більшості нинішнього політикуму не потрібне сильне субсидіарне справжнє місцеве самоврядування.

«Перше, що зробить українська влада після закінчення війни, – спробує знівелювати реформу децентралізації (яка де-факто так і не відбулась). Уже сьогодні виконавчі органи влади смикають за короткий повідок формально децентралізовані громади. Рекордсменом в закручуванні децентралізаційних гайок стала Львівщина, де голова ОВА одноосібно затвердив бюджет області на 2023 рік. Останній рік від Львівської обласної ради і без того повіювало політичною імпотенцією. Тепер, після розпорядження Козицького, можна констатувати її смерть. Навіть, в прифронтових областях бюджети на 2023 рік затверджувались найвищими представницькими органами обласними радами. Львівщину штучно перетворюють на область з одноосібним ручним управлінням. Вітаю «демократичну» Львівщину в нових політичних реаліях!», – зазначив  Ростислав Коваль.  

Як стало відомо журналістові Leopolis.news, окремі депутати облради обговорюють ідею щодо прийняття рішення про звернення до суду щодо визнання незаконним розпорядження голови Львівської ОВА про затвердження бюджету Львівщини на 2023 рік. Таке право гарантує ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», яким можна оскаржити акти місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, які обмежують права територіальних громад у сфері їх спільних інтересів, а також повноваження районних, обласних рад та їх органів. Депутати також наголошують, що принципову позицію у цій ситуації мали б проявити хоча б відповідні правоохоронні органи, оскільки на лице очевидний факт перевищення службових повноважень посадовою особою. 

Андрій БОЛКУН, Leopolis.news