logo
09/10
28/08
15/08
11/08
10/08
09/08
12/07
06/07
19/05
28/04
22/03
24/02
11/01
10/01
2 ...

Нова хвиля інформаційної війни: як триматися на плаву? | Блог Івана Спринського

22-03-2023 10:272998

Нова хвиля інформаційної війни: як триматися на плаву? | Блог Івана Спринського
Фото: Укрінформ

Фаза активної інформаційної війни сьогодення є одним з вирішальних факторів перемоги. Звісно ж,  особливо важливим це є для України та населення, яке певною мірою виснажене від потоку інформації, яка лиється з відусіль. 

Так, не менш важливим залишається і сприйняття подій в Україні закордонними ЗМІ та верхівками влади, адже від цього так чи інакше залежить рівень політичної підтримки, обсяги допомоги, та масштаби запроваджених проти агресора санкцій.

Об’єктивні дані свідчать, що першу хвилю інформаційного протистояння протягом першим двох місяців війни Україна виграла. Проте, ми усвідомлюємо, що це була лише перша хвиля.

Чи відкриється у громадян України «друге дихання», що дозволить і надалі так якісно та чітко фільтрувати інформацію, яку щохвилинно заливають у мережу? Чому це і досі є життєво необхідним?

Інформаційна війна сьогодні — це наше повсякдення. За допомогою онлайн-видань, ТБ та інших медіа росії ведуть інформаційну війну проти України, видаючи пропаганду за зріз реальності.  Насправді, для того, щоб зрозуміти їхню стратегію ведення війни, не потрібно бути висококваліфікованим фахівцем чи істориком, варто лише пригадати чи не такими ж методами працювала «совєтська пропаганда» раніше? 

Інформаційна агресія та пропаганда під час війни завжди має на меті дезінформувати населення та посіяти у суспільстві вигідні для супротивника. Оскільки часто задачею Росії є спантеличити аудиторію, заплутати її настільки, щоб її система координат повністю збилась. Тобто Росія не обов’язково хоче змусити українців у щось вірити, навпаки, дуже часто вона намагається підірвати довіру і сказати, що вірити не можна нікому. 

Відкритість, високий професійний рівень організації інформаційної кампанії Офісом президента, Міноборони, МЗС та українськими журналістами, готовність і вміння відстоювати єдину позицію у світових ЗМІ – сформувало повну довірю між людьми, які впевнено та чітко ведуть Україну до перемоги та громадянами, без яких ця перемога є неможливою.

Лише відкинувши в сторону навіяну раніше меншовартість українців, стає можливим почати сприймати інформацію з достатньою долею критичного мислення, яке є необхідним інструментом для відсіювання інформації та реального сприйняття дійсності, що є таким необхідним зараз.

Можливо для когось це звучить не надто переконливо, проте навчившись ефективно фільтрувати інформацію, що потрапляє у мережу самостійно та якісно – ми знижуємо шанси ворога на перемогу не лише на полі бою, але і у інформаційній війні проти України. 

Орфографія та пунктуація автора збережена