logo
26/04
2 ...

У Західноукраїнському дитячому медцентрі запрацювала унікальна генетична лабораторія

23-03-2023 16:33450

У Західноукраїнському дитячому медцентрі запрацювала унікальна генетична лабораторія
Фото: Львівська обласна рада

Сьогодні, 23 березня, у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі відкрили унікальний підрозділ, який виконуватиме імуно-генетичні обстеження  для пацієнтів до і після трансплантації, а також для дітей з онкологічними, онкогематологічними та нефрологічними захворюваннями.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

Нова генетична лабораторія – унікальна на заході України, адже створена як структурний підрозділ лікарні для потреб пацієнтів закладу. Новітні методи генетичної діагностики, які будуть проводити  у Центрі, досі були доступні лише у референс-лабораторії Києва. Пріоритетним напрямком нового підрозділу є HLA-типування різної роздільної здатності.

«Створення підрозділу генетики і HLА-типування продиктовано передовсім розвитком трансплантології у нашому Центрі. Ми розпочали,  і продовжуємо це робити досить успішно, трансплантації нирки і кісткового мозку. На сьогодні у Центрі проведено близько 10 пересадок нирки і 5 аутологічних пересадок стовбурових клітин. Тож можна сказати, що мотивацією для нас є наші пацієнти, які потребують специфічного лікування. І ми намагаємось це їм забезпечити», - зазначив директор центру Андрій Синюта.

Потужності генетичного підрозділу лабораторії дозволяють щорічно охоплювати понад 1000 пацієнтів.
«Молекулярно-генетичні дослідження потрібні для встановлення діагнозу пацієнтам онкогематологічного профілю і моніторингу їхньої терапії, для підбору донорів у дотрансплантаційний період, а також у тракті спостереження за дітками після трансплантації», - розповіла завідувачка Клініко-лабораторії Центру Алла Мих.

Усе обладнання у лабораторії і необхідні реагенти сертифіковані, придбані у провідних виробників медичного обладнання в Європі та світі. Прилади, на яких виконуватимуть високоспеціалізовані генетичні дослідження, синхронізовані з контролем якості закордонних лабораторій, і залучені до системи зовнішнього міжлабораторного моніторингу. 

«Новий підрозділ спроєктований за сучасними європейськими стандартами. Тому тут є усе, щоб зберегти стерильність у приміщенні: є бокси біобезпеки, інші додаткові можливості для збереження якості досліджуваного матеріалу і реагентів», - додала Алла Мих.

До створення нового унікального підрозділу активно долучились меценати благодійного фонду «Крила надії»: на капітальний ремонт приміщень, умеблювання та закупівлю необхідного обладнання витрачено понад 4 млн. грн. 

З відкриттям унікальної лабораторії присутніх привітав перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник.

«Кожен  з нас розуміє надзвичайну важливість відкриття цього відділення. Діти - це наше майбутнє, майбутнє нашої країни і їх здоров’я - це базова складова цього майбутнього. Я не фахівець в медицині, але дозволю собі допустити, що шок та стрес війни можуть спровокувати різні стани в організмі. Ми досі маємо наслідки Чорнобиля, які в тому числі обернулися сплеском онкології і нинішня ситуація має такі ж загрози для здоров’я. Людство навчилося лікувати рак, і величезну роль в цьому має рання діагностика. Тому я хочу побажати вам тільки результативної роботи, дитячих посмішок та радісних батьків. Щоб ми отримали велику Перемогу для всієї України і ще по одній маленькій для кожного вашого пацієнта», - зазначив Євгеній Гірник.

Довідково:

Центр понад 30 років надає високоспеціалізовану допомогу дітям не лише Львівської області, але й Західної України. Щорічно в центрі отримує стаціонарну допомогу 7-7,5 тис. дітей, і проводиться понад 70 тис. амбулаторних консультацій. З початку воєнних дій в наш Центр було госпіталізовано 1700 і надано амбулаторну допомогу 8500 внутрішньопереміщеним та евакуйованим пацієнтам з інших областей України з різноманітними орфанними захворюваннями, у тому числі пацієнти з онкологічними, онкогематологічними, нефрологічними патологіями, а також хворі, які потребують паліативної допомоги.

У Клініко-діагностичній лабораторії, створеній на базі Центру, виконується понад 150 найменувань лабораторних досліджень. Лабораторія оснащена понад 30 сучасними лабораторними приладами. Щорічно кількість проведених лабораторних досліджень становить понад 300 тисяч.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news