logo
02/05
01/05
30/04
29/04
26/04
25/04
2 ...

Жеваго назвав «очевидною підтасовкою» закиди про його причетність до хабаря голові ВСУ

16-05-2023 15:021252

Жеваго назвав «очевидною підтасовкою» закиди про його причетність до хабаря голові ВСУ
Фото: НВ

У пресслужбі Констянтина Жеваго відкинули причетність олігарха до хабаря, одержаного суддею Верховного Суду Князєвим.

Про це пише «Економічна правда» із посиланням на заяву пресслужби.

Як відомо, напередодні детективи НАБУ затримали голову українського Верховного Суду Всеволода Князєва при отриманні хабара в 3 мільйони доларів. За інформацією джерел ZN.UA у НАБУ, Князєв отримував гроші від людей, які діяли в інтересах олігарха Костянтина Жеваго.

«Інформація деяких ЗМІ про те, що неправомірна вигода могла бути одержана від людей, які діяли в інтересах підприємця, повністю неправдива. К.Жеваго ніколи нікому не давав і не міг давати подібних вказівок», – заявили представники олігарха.

У його пресслужбі заперечують зв’язок цього факту з рішенням Великої палати Верховного Суду від 19 квітня 2023 р. у справі про визнання законності придбання компанією Ferrexpo, співвласником якої є Жеваго, в 2002 році пакету акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. 

«Це очевидно безпідставний зв’язок і явна підтасовка. Велика палата ВС прийняла свою квітневу ухвалу не в моїх особистих інтересах, а в інтересах великої, публічної компанії з поважними акціонерами, яка торгується на основному майданчику Лондонської фондової біржі. Верховний Суд оголосив юридично вивірене рішення. 

Було припинено спробу сумнівних офшорних компаній, пов’язаних із фігурантами санкційних списків США і Європи, у тому числі громадянами Росії, здійснити рейдерське захоплення великого промислового активу. Ми з іншими акціонерами переконалися, що саме у найвищій судовій інстанції України ще можна домогтися захисту своїх законних прав», - зазначив співвласник Ferrexpo.

Також Жеваго припускає, що  події навколо Верховного Суду можуть мати на меті дискредитацію цього державного органу. 

Фонд гарантування вкладів подав проти Жеваго позов на 46 млрд грн

 

Зазначимо, що у березні 2016 року ліквідатор банку звернувся до правоохоронців із заявою про злочин через списання з коррахунків в Meinl Bank AG та Bank Frick & Co AG коштів банку на 113 млн дол. нібито за неповернення компанією Nasterno Commercial Ltd. кредитів цим банкам під заставу грошей на коррахунках АТ «Банк «Фінанси та Кредит».

За цим епізодом у вересні 2019 року ДБР оголосило підозру колишньому власнику банку, а у липні 2021 повідомило про його міжнародний розшук. У грудні 2022 року Жеваго затримали на гірськолижному курорті Куршавель у Франції.

За даними слідства, до цієї схеми причетні колишній власник та посадові особи банку. Матеріали щодо одного з фігурантів, Демченка О.І. (колишній помічник Жеваго у Верховній Раді та номінальний власник Nasterno Commercial Ltd.), виділено в окреме провадження. Цивільний позов банку до Демченка про стягнення 2,5 млрд грн задоволено в повному обсязі.

У 2021 році Жеваго купив 5 спиртзаводів, у тому числі на Львівщині.

Згідно з рейтингом Forbes, на кінець 2022 року Костянтин Жеваго — п'ята найбагатша людина України. Правда, з лютого його статки впали з 2,1 мільярда доларів до 1,4 мільярда.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news