logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Підрив Каховського водосховища є ознакою паніки путінського режиму – ГУР

06-06-2023 10:45350

Підрив Каховського водосховища є ознакою паніки путінського режиму – ГУР

Окупанти в паніці підірвали греблю Каховського водосховища – це очевидний теракт та воєнний злочин, який стане доказом в міжнародному трибуналі.

Про це йдеться у повідомленні Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

«6 червня 2023 року близько 2:30 ночі російські окупанти здійснили підрив греблі Каховського водосховища. Цей терористичний акт створив смертельну небезпеку для українських громадян у населених пунктах по обидва береги Дніпра нижче Каховського водосховища. Це беззаперечний акт екоциду та очевидний воєнний злочин, вплив якого виходить далеко за межі України і зачіпає екосистему всього Чорноморського регіону», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у ГУР, також цей злочин посилює загрозу ядерної катастрофи, оскільки наповнюваність прудів-охолоджувачів Запорізької атомної електростанції залежить від рівня води в Дніпрі.

Головне управління розвідки нагадує, що повідомляло про проведення основних робіт із замінування одразу після захоплення Каховської ГЕС. У квітні минулого року здійснено додаткове мінування шлюзів та опор. На самій греблі було встановлено тентовані вантажівки з вибухівкою.

«Цей терористичний акт є ознакою паніки путінського режиму та намаганням ускладнити дії українських Сил Безпеки та Оборони. Він стане вагомим доказом на міжнародному трибуналі, який безсумнівно очікує на кожного причетного до здійснення воєнних злочинів на території України», – наголосили у ГУР.

Як повідомляли, сьогодні уночі російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. За даними ЗМІ, крім греблі, російські окупанти підірвали турбіни та генератори Каховської ГЕС.

Президент України Володимир Зеленський скликає екстрене засідання РНБО у зв'язку з цим.

Підрозділи Національної поліції та ДСНС у Херсонської області готують евакуацію цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро.

Як запевнили в Енергоатомі, підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, та поки ситуація контрольована.

Каховську ГЕС повністю зруйновано, відновити її неможливо.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news