logo
26/04
25/04
2 ...

Сенат Швейцарії схвалив поправку до закону, що дозволяє реекспорт зброї в Україну

07-06-2023 17:42471

Сенат Швейцарії схвалив поправку до закону, що дозволяє реекспорт зброї в Україну
Фото: Укрінформ

Сенат Швейцарії підтримав поправку до закону, що дозволяє реекспорт зброї на Україну.
 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував верхній палаті парламенту Швейцарії - Сенату - за крок щодо розблокування реекспорту швейцарської зброї.

Про це Дмитро Кулеба написав у Twitter.

«Я дякую верхній палаті парламенту Швейцарії за важливий крок щодо розблокування реекспорту швейцарської зброї. Ми з нетерпінням чекаємо наступних кроків. Я вдячний Швейцарії за солідарність з Україною одночасно із дотриманням нейтралітету», - зазначив глава МЗС.

Нагадаємо, днями парламент Швейцарії відхилив законопроєкт, відомий як «Lex Ukraine». Він дозволяє третім країнам передавати Україні зброю швейцарського виробництва.

У документі йшлося про те, щоб дозволити реекспорт зброї до кінця 2025 року. Його прихильники вважали, що Швейцарія повинна надавати більше підтримки Україні та робити свій внесок у європейську безпеку. Водночас опоненти зауважували, що непрямі постачання озброєнь є проблематичними з точки зору принципів нейтралітету і що це питання «поваги до швейцарського законодавства».

Проте дискусія щодо зброї для України тривала і після рішення Національної ради. На розгляді в парламенті перебуває ще кілька пропозицій на цю тему. Зокрема йдеться не про виняток, а про фундаментальні зміни до так званого закону про військові матеріали.

З початку повномасштабної війни росії проти України Швейцарія відмовляла Німеччині, Іспанії та Данії в проханнях про передачу зброї Україні, посилаючись на закон, який забороняє постачання зброї в зони бойових дій.

 Підготувала Анастасія Андрійчук Leopolis.news