logo
24/04
21/04
19/04
18/04
16/04
15/04
08/04
04/04
01/04
30/03
22/03
21/03
15/03
06/03
2 ...

Переплата на 15 млн грн за військову форму – підозрюється Солонківська сільрада

12-01-2024 19:062480

Переплата на 15 млн грн за військову форму – підозрюється Солонківська сільрада
Фото: rbc.ua

Солонківську сільраду підозрюють у переплаті 15 млн грн за військову форму /NGL.media/

Львівська поліція розслідує факти значної переплати під час закупівлі Солонківською сільрадою великої партії військової форми для 103 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ.

Йдеться про тендер на майже 42 млн грн, який відбувся минулого року, а завдані збитки, за версією слідства, перевищують 15 млн грн, пише NGL.media.

Військова прокуратура уже вручила офіційну підозру у цій справі уже звільненому 28-річному юристу сільради Петру Чоботу, який відповідав за цю закупівлю. Втім, голова Солонківської ОТГ Богдан Дубневич заперечує будь-які порушення на тендері.

Судячи з тих матеріалів справи, які з’явилися у вільному доступі, розслідувати тендер на закупівлю військової форми Солонківською сільрадою поліція почала ще у квітні 2023 року – майже одразу після завершення торгів у Prozzoro, але ще до укладення договору з підрядником.

Сам тендер на пошиття 3500 комплектів літньої військової уніформи Солонківська сільрада провела 2 квітня, а договір з переможцем – львівською швейною фабрикою «Грегорі» – сільський голова Богдан Дубневич особисто підписав 2 травня. Комплект форми вартістю 11900 грн складався з літньої польової куртки, літніх штанів, кепки, панами, сорочки, футболки-поло і звичайної футболки, а також черевиків чи напівчеревиків.

На початку травня Солонківська сільрада двома платежами перерахувала всю суму фабриці «Грегорі», а Богдан Дубневич підписав договір на зберігання форми на складах. 10 травня він повідомив у Facebook, що 3500 комплектів уже пошиті. У розмові з журналісткою NGL.media 11 січня Богдан Дубневич заявив, що усі комплекти були передані військовослужбовцям, щоправда не зміг пригадати, коли саме це відбулось. Натомість джерело NGL.media у 103 бригаді ТрО, яка офіційно зареєстрована у Солонківській ОТГ, не змогло підтвердити отримання такої форми впродовж літа-осені минулого року. Натомість наш співрозмовник сказав, що бригада двічі отримувала форму від Солонківської ОТГ у 2022 році.

У вересні 2023 року у межах слідства провели товарознавчу експертизу, яка встановила реальну ринкову вартість закуплених 3500 комплектів уніформи, а в кінці року ще одна експертиза підтвердила переплату на понад 15 млн грн на цій закупівлі.

Після цього військова прокуратура повідомила про підозру у службовій недбалості (ч.2. ст. 367 ККУ) 28-річному інспектору юридичного відділу Солонківської сільради Петру Чоботу, адже саме він оголошував тендер і був відповідальним за цю закупівлю. Після оголошення про підозру Петра Чобота звільнили з посади інспектора юридичного відділу, але залишили працювати у сільраді на іншій посаді.

 «Петро Чобіт працює у нас на іншій посаді. Я тішусь і гордий за такого працівника», – заявив NGL.media Богдан Дубневич, відмовившись уточнити нову посаду підлеглого.

Він також переконаний, що під час минулорічної закупівлі усе було законно, а ймовірна переплата у 15 млн грн, яку встановила експертиза, – це лише «особиста думка слідчих».

«Слідство може багато говорити, а кінцеве рішення виносить суд, а не слідство», – вважає Богдан Дубневич.

Львівська компанія-підрядник «Грегорі», яка виконала замовлення Солонківської сільської ради, бере участь у державних закупівлях з 2019 року. Компанія постачає не лише одяг, але і обладнання та побутові прилади у школи та державні установи. Солонківська сільська рада наразі є найбільшим замовником у «Грегорі»: окрім згаданої у кримінальний справі закупівлі на 41,8 млн грн, компанія отримала замовлення ще на 13,5 млн грн на початку минулого року.

Власниця фабрики «Грегорі» Оксана Черепанич повідомила NGL.media, що поліція не проводила обшуків на виробництві та не контактувала з нею щодо кримінальної справи.

Зараз у справі триває досудове розслідування. Петро Чобіт перебуває під нічним домашнім арештом, який не заважає йому ходити на роботу у Солонківську сільську раду.