logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У МОЗ розповіли, як українські лікарні можуть працювати у разі вимкнень світла

30-01-2024 20:11386

У МОЗ розповіли, як українські лікарні можуть працювати у разі вимкнень світла
Фото: zp.gov.ua

Через постійні обстріли та атаки з боку росії на цивільну інфраструктуру України, зокрема й медичну, українські медзаклади продовжують підсилюватися для того, щоб бути готовими до можливих блекаутів. Йдеться про оснащення закладів генераторами, старлінками, свердловинами, автономними котельнями тощо. 

Про це пише офіційний сайт МОЗ.

Зараз українські медзаклади забезпечені 10 413 генераторами для безперебійного електроживлення. У разі аварійних відключеннях світла енергетичне обладнання спрацьовуватиме та постачатиме напругу в мережу. Таким чином медзаклади зможуть продовжувати функціонувати, а лікарі надаватимуть медичну допомогу пацієнтам. Зазначимо, що наявність у лікарнях зі стаціонарними відділеннями щонайменше одного генератора є умовою для контрактування із НСЗУ.

Також є лікарні, що мають власні свердловини та котельні на твердому паливі, що робить їх ще більш стійкими на випадок можливих блекаутів. 

Нині 278 лікарень на 42 445 стаціонарних ліжко-місць, що можуть надавати медичну допомогу широкого профілю, мають котельні на твердому паливі. За наявності автономних джерел електроживлення це  дасть змогу лікарням бути не тільки зі світлом, але і з опаленням.

127 з цих 278 лікарень мають власні свердловини, що надає їм безперебійний доступ до води у разі відсутності централізованого водопостачання. А 134 лікарні мають станцію «Starlink» і є автономними щодо опалення та зв’язку. 

Повністю автономними щодо опалення, води та зв’язку є 65 лікарень. 

Серед закладів «первинки» 589 пунктів (локацій) надання первинної медико-санітарної допомоги мають котельні на твердому паливі як джерела теплопостачання. Йдеться про ЦПМСД, амбулаторії, ФАП, пункти здоров’я, поліклініки тощо. 

Також лікарні активно оснащують альтернативним та екологічним джерелом електроенергії – сонячними панелями та акумуляторами, які допомагатимуть медзакладам функціонувати за критичних ситуацій. 

Наразі вже близько 50 українських закладів охорони здоров’я мають сонячні станції з панелями. Значна частина з них з акумуляторами, які накопичують енергію. Вони встановлені коштом різноманітних програм, благодійних фондів, урядів інших країн тощо. 

Завдяки такому підсиленню, навіть за умов аварійних відключень світла чи повних блекаутів, лікарні функціонуватимуть та оперативно надаватимуть потрібну медичну допомогу пацієнтам. 

Міністерство охорони здоров’я України разом із партнерами й надалі працюватимуть над підсиленням лікарень альтернативними джерелами електроенергії, щоб медзаклади бути готовими до викликів та могли ефективно працювати за будь-яких умов. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news