logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Міносвіти впродовж місяця планує об'єднати п'ять університетів

31-01-2024 16:37822

Міносвіти впродовж місяця планує об'єднати п'ять університетів
Фото: ілюстративне

До кінця лютого в Украʼїні має відбутися пʼять або шість обʼєднань університетів.

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький, пише Оsvita.ua.

За його словами йдеться про приєднання слабких закладів вищої освіти до більш потужних.

«Ми маємо ситуацію, що в деяких закладах ми маємо просто кризову ситуацію, тому необхідно діяти саме зараз, для того, щоб врятувати студентів та викладацький склад», – наголосив заступник міністра.

Він також зауважив, що переважна кількість закладів, які будуть приєднані до інших, є галузевими закладами освіти, водночас насправді вже давно втратили свою галузевість.

«Наприклад, минулого тижня відбулося приєднання Одеського державного екологічного університету до Одеського національного університету ім. Мечнікова. На жаль, Одеський екологічний університет давно вже перестав бути екологічним. На сьогоднішній день там викладається і право, і багато інших спеціальностей. І викладання цих спеціальностей не відповідає необхідній якості за відповідними критеріями», – сказав Винницький.

При будь якому приєднанні викладачі, які працюють в університеті, що приєднаний, залишаться працювати і не втратять роботу раптово.

Студенти ж приєднаних університетів продовжать своє навчання на тих програмах і за тими умовами, за якими вони розпочали здобувати освіту.

Також будуть збережені бюджетні місця, а ціна контракту не змінюватиметься.

Він також зауважив, що для гармонізації навчальних програм університетів буде необхідно від одного до полутора років.

Студенти, які колись вступили до найслабшого вишу отримають можливість закінчити більш престижний університет.

Окрім того, кожне об'єднання буде супроводжуватися інвестицією Міністерства освіти і науки з коштів Світового банку на закупівлю навчально-наукового обладнання. Розмір такої інвестиції складатиме від 1 до 1,5 млн доларів.

«Отже ми не тільки оптимізуємо мережу, ми все ж такі її модернізуємо, вкладаючи непогані гроші в об'єднані університети», – наголосив заступник міністра освіти і науки.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news