logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Великій Британії розпочали експериментальну терапію проти раку

04-02-2024 14:37642

У Великій Британії розпочали експериментальну терапію проти раку
Фото: pravda.com.ua

«Революційний» метод лікування раку, відомий як мРНК-терапія, почали застосовувати пацієнтам у лікарні Хаммерсміт на заході Лондона. Така терапія може стати новим підходом до боротьби з раком. 

Випробування проводять для оцінки безпечності та ефективності терапії при лікуванні меланоми, раку легенів та інших солідних пухлин, пише «Українська правда. Життя» з посиланням на The Guardian.

У новому методі лікування використовують генетичний матеріал, відомий як мРНК. Він мовби підсвічує імунній системі пацієнта загальні маркери пухлин. Його мета полягає в тому, щоб допомогти мРНК розпізнавати та боротися з раковими клітинами, які експресують ці маркери.

«Нова імунотерапія проти раку на основі мРНК відкриває шлях для залучення власної імунної системи пацієнта до боротьби з раком», – зазначив доктор Девід Пінато з Імперського коледжу Лондона.

Він додав, що це дослідження все ще перебуває на ранніх стадіях і можуть пройти роки, перш ніж воно стане доступним для пацієнтів. Однак це є важливою базою, на основі якої могли б бути розроблені менш токсичні та більш точні нові методи боротьби з раком.

Доклінічні випробування як на клітинних, так і на тваринних моделях раку надали показали, що нова терапія мРНК впливає на імунну систему та може бути запропонована пацієнтам на ранніх етапах клінічних випробувань.

Нещодавно в усьому світі розпочалися клінічні випробування низки вакцин проти раку. Вони поділяються на дві категорії: персоналізована імунотерапія раку, що ґрунтується на вилученні власного генетичного матеріалу пацієнта з його пухлини, і терапевтична імунотерапія раку – мРНК, яка пристосована до певного типу раку.

Основна мета нового дослідження – з'ясувати:

  • чи є цей вид мРНК-терапії безпечним;
  • як його переносять пацієнти з раком легенів або шкіри;
  • чи здатен він зменшувати пухлини. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news