logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Самборі в музеї «Бойківщина» експонують твори мисткині Тетяни Думан (ФОТО)

10-02-2024 16:17604

У Самборі в музеї «Бойківщина» експонують твори мисткині Тетяни Думан (ФОТО)
Фото: Миколи Сенейка

9 лютого у Самбірському історико-етнографічному музеї «Бойківщина» відкрилася виставка творів відомої художниці, іконописця Тетяни Думан «Одкровення».

На оглядини у трьох залах представлено понад 80 ікон, експозиція діятиме місяць, повідомив кореспондент Leopolis.news.

Відкрила виставку директорка музею Ольга Білас, а її молитвою продовжив о. Василь Полянко. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Тетяни Думан, усіх загиблих на війні захисників України.

Про надзвичайно плідне мистецьке і сімейне життя Тетяни Думан розповів знаний художник, мистецтвознавець чоловік Тетяни Лев Скоп. За його словами, вона, ще навчаючись у Львівській національній академії мистецтв, серед студентів вирізнялася оригінальною манерою і своїм почерком, любов’ю до всього українського.

«Тетяна була надзвичайно працьовита. Ще навчаючись в академії, брала активну участь у виставковій діяльності як в Україні, так і за її межами. Окрім образотворчої діяльності, проводила наукові студії, присвячені давньому українському мистецтву, а результати розвідок публікувала у фахових збірниках. До друку художниця-мистецтвознавиця на базі свого магістерського дослідження підготувала книгу про майстрів Риботицької школи другої половини ХУІІ-першої половини ХУІІІ ст., де вперше було систематизовано творчу спадщину представників цього осередку. Завдяки скрупульозним студіям українського мистецтва, передусім епохи Бароко, художниця розробила свою неповторну малярську манеру, що визначалася продовженням традицій бойчукістів та яскравими рисами національного мистецтва ХХ ст. Вже перша персональна виставка Тетяни Думан-Скоп «Як на небі, так і на землі» стала ствердженням про неї, як здібну та своєрідну художницю», – зазначив Лев Скоп.

Відтак твори Тетяни Думан привертали увагу як приватних колекціонерів, так і музейників. Її роботи є у Львівській національній галереї мистецтв, музеї «Дрогобиччина», історико-краєзнавчому музеї м. Винники, в українських церквах різних міст і сіл. Створювала ілюстрації до творів відомих письменників Богдана-Ігоря Антонича, Василя Стуса, Василя Стефаника, Бруно Шульца. Не залишалась осторонь доленосних політичних подій в Україні, у тому числі Євромайдану. З початком російської агресії 2014 році активно зайнялася волонтерською діяльністю, заснувала спільноту «Митці-воїнам», а зібрані кошти від продажу робіт йшли на потреби військових.

Доля відміряла Тетяні та Леву Скопам 15 років спільного життя. Невдовзі побачить світ каталог художниці, збірник статей й спогадів сучасників про неї. Підготовлена до друку монографія Тетяни Думан-Скоп про «Риботицьке Бароко». А все це яскравий вияв її справжньої любові до своєї Батьківщини, її культури та розуміння прожити так, щоб творчий спадок залишився достойним надбанням для прийдешніх поколінь митців.

Думками про виставку «Одкровення» у музеї «Бойківщина» поділився міський голова Самбора Юрій Гамар. Довго вдивлялися в серію ікон інші присутні, серед яких чимало було учнів. Гарним доповненням заходу були пісні на слова поетеси Ліни Костенко, які виконала на гітарі солістка, волонтерка Ліля Кобільник з Дрогобича.

Підготував Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news