logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львові презентували документальний фільм про війну в Україні

11-02-2024 14:25822

У Львові презентували документальний фільм про війну в Україні
Фото: city-adm.lviv.ua

Напередодні десятої річниці російсько-української війни та другої річниці повномасштабного вторгнення у Львові відбувся закритий показ документального фільму «Свобода у вогні» від режисера-номінанта премії «Оскар» Євгена Афінієвського.

Про це інформує пресслужба ЛМР.

Американський режисер, номінант премії «Оскар» Євгеній Афінієвський вже вражав світ своїм першим фільмом про Україну «Зима у вогні», який отримав приз глядацьких симпатій за найкращий документальний фільм на кінофестивалі в Торонто (Канада) та був номінований на «Оскар». Друга його стрічка про Україну «Свобода вогні» – це розповідь про неймовірні випробування та надзвичайну волю і силу українців у війні за свою країну у перший рік повномасштабного вторгнення.

Фільм «Свобода у вогні» створений на основі реальних кадрів та ексклюзивних інтерв’ю з людьми, які залишили свій дім через війну. Щоб передати всебічну розповідь про війну, Афінєєвський побудував фільм навколо особистих свідчень українців, чиє життя кардинально змінилося з 2014 року.  Герої фільму – українські сім’ї, матері та діти, військові, священнослужителі, лікарі, митці та журналісти, які щодня стикаються з жахіттями, що приносить росія, і які щодня відстоюють українську свободу, кожен на своєму місці.

За словами режисера, за 5 місяців повномасштабної війни йому вдалося зібрати команду з 43 операторів і 9 режисерів монтажу. До знімань долучилися десятки людей, а своїми історіями поділилися понад 100 героїв. Спеціально для української прем’єри було змонтовано режисерську версію, куди увійшли кадри, відзняті на початку 2023 року.

«Цей фільм – це шлях, який я пройшов за останні кілька років. Він був нелегким для мене і для моєї команди, але був необхідним, щоб розповісти про справжню третю світову війну. Я не боюся називати цю війну світовою, адже якщо б не спротив українським воїнів, вона вже завтра може прийти до будь-якої країни світу. Нам важливо показувати, як Україна сьогодні захищає демократичні цінності всього світу. Мені було важливо дати голос українцям, щоб світ почув їх історії і об’єднався заради допомоги Україні», – розповів після прем’єри режисер.

На кінопоказі були військовослужбовці, волонтери, лікарі, журналісти та представники місцевого самоврядування, які вже встигли поділитись враженнями про фільм.

Leopolis.news