logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львівському органному залі відбудеться світова премʼєра «Переможної» симфонії

18-02-2024 12:59549

У Львівському органному залі відбудеться світова премʼєра «Переможної» симфонії

18 лютого у Львівському органному залі відбудеться світова премʼєра симфонії «Переможної» – твору сучасного українського композитора Золтана Алмаші.

Симфонія була написана на замовлення Львівського органного залу. Її виконає Академічний симфонічний оркестр Луганської філармонії під диригуванням Івана Остаповича, інформує пресслужба ЛМР.

Золтан Алмаші – сучасний український композитор, віолончеліст, педагог, соліст-інструменталіст Національного ансамблю «Київська камерата». Автор близько ста творів, один із найчастіше виконуваних композиторів в Україні. Лауреат міжнародних конкурсів як віолончеліст та композитор, отримав дві найпрестижніші державні премії у сфері класичної музики – Державну премію імені Левка Ревуцького (2003) та Державну премію імені Бориса Лятошинського (2013).

Замовлення написати симфонію для Львівського органного залу Золтан Алмаші отримав у 2023 році від директорів концертного залу Івана Остаповича та Тараса Демка.

На написання симфонії композитора надихнуло перебування в Одесі, коли місто було атаковане російськими ракетами та безпілотниками.

«Уявіть собі: оксамитовий одеський вересень, найпрекрасніша ніч, яка може бути, зорі на небі, тиша, свіже, вже досить прохолодне повітря, і раптом – тривога. Вибухи десь здалеку, а тепер і поруч. Потім відбій, але ненадовго. То були шахеди, а зараз ракета. Знову вибух.

Десь перед світанком нарешті відбій, у мене спроба все-таки поспати хоч трохи. Але раптом – о 7-й ранку я знову пробуджуюсь від того, що хтось грає гами на віолончелі. І замість прикрого відчуття, що поспати перед концертним виступом так і не вдалося, мене накриває почуття ейфорії, радості і впевненості у нашій Перемозі», – розповідає про історію написання твору Золтан Алмаші

Феноменальне відображення у музиці пережитих подій робить симфонію кінематографічною. У фактурі оркестру чути звуки, які імітують сигнал повітряної тривоги, шум «шахедів», вибухи.

На премʼєрі симфонії у Львові відбудеться запис твору, який буде презентовано в проєкті Ukrainian Live Classic.

Також цього вечора в Органному залі вперше в Україні прозвучить Концерт для фортепіано з оркестром "Shattered night" ("Розбита ніч") Стаффана Сторма, шведського композитора та великого друга України. Солюватиме – піаніст Андрій Макаревич.

Львівський органний зал запрошує на цю епохальну подію – 18 лютого о 19:00.

Leopolis.news