logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

На Львівщині опрацюють евакуйовані рукописи Курбаса, Дніпровського і Хвильового

12-02-2024 17:53399

На Львівщині опрацюють евакуйовані рукописи Курбаса, Дніпровського і Хвильового
Фото: Львівська обласна рада

Ще один пілотний центр оцифрування запрацював у рамках проєкту «Кризова інвентаризація та стрибок до цифровізації музейного обліку».

Про це повідомляє пресслужба Львівської облради.

Реалізують проєкт ГО Тустань спільно із КЗ ЛОР «Адміністрація державного історико-культурного заповідника «Тустань», НеМо: Ukrainian Heritage Monitoring Lab, ГО Український центр розвитку музейної справи та за підтримки Європейського Союзу.

До кінця лютого у центрі планують оцифрувати близько 2000 предметів з евакуйованої колекції Харківського ЛітМузею. Це архіви розстріляного відродження: періодичні видання, документи, рукописи Леся Курбаса, Івана Дніпровського, Миколи Хвильового.

«Ще до повномасштабного вторгнення оцифрування колекції ми почали на набагато простішому обладнанні. Завдяки співпраці з HeMo, маємо доступ до сканера, який дозволяє сканувати більш чутливі видання, оскільки має спеціальні платформи та особливі налаштування», розповіла головна зберігачка фондів Харківського літературного музею Тетяна Рудь.

Цифровий архів стане цінним надбанням для дослідників.

«Під час сканування ми використовуємо міжнародні стандарти не тільки для фото, але й для інформації про предмет. Так у метаданих ми використовуємо тезауруси. Це дуже важливо, щоби після завантаження колекції на агрегатори, дослідники з усього світу могли зрозуміти наші описи. Також ми плануємо розміщувати колекцію на нашому сайті. Для нас доступність колекції для дослідників є дуже важливою», зазначила завідувачка відділу цифрового обліку Марина Грачова.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news