logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львівському органному залі відбудуться події памʼяті полеглих героїв

18-02-2024 10:58511

У Львівському органному залі відбудуться події памʼяті полеглих героїв

У 20-х числах лютого у Львівському органному залі відбудуться події, присвячені вшануванню памʼяті полеглих у боротьбі за свободу України.

Про це повідомила пресслужба Львівського органного залу.

20 лютого, у День памʼяті Героїв Небесної Сотні, звучатиме хорова кантата Валентина Сильвестрова «Майдан». Композитор був не лише свідком, але й учасником Революції Гідності. Митець розпочав написання хорового циклу «Майдан» тоді, коли ще не було відомо, чим обернеться для українців нова революція. Як зізнається композитор, першим поштовхом для нього став день, коли розігнали Євромайдан, і протестувальники змушені були переховуватися в Михайлівському соборі: «Тоді один з монахів сказав, що бив у дзвін. Це був перший випадок після Батия. Коли монголо-татарське військо було під Києвом, то також били у дзвін. Це на мене справило враження, і тоді я написав перший гімн на слова Гімну України з музикою Вербицького».

Кантату «Майдан» 20 лютого о 19:00 у Львівському органному залі виконає Львівський муніципальний хор «Гомін» під дириґуванням Вадима Яценка.

24 лютого о 16:00, у другі роковини початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, відбудеться проєкт «Жити! Два роки 10-літнього екзистенційного: слово та музика». За словами організаторів, це буде вечір поезії та музики від військовослужбовця ЗСУ, підполковника та поета Володимира Тимчука та піаністки й композиторки Любові Лукіної.

Концерт складається з 12 поетично-музичних блоків, кожен з яких має авторське прочитання поезій та музичне виконання авторських творів.

Володимир Тимчук – автор поетичних збірок «Весняні коловороти», «Донецький аеропорт», «Гуцульське повстаннє», автор оповідань «Словодієм» та інших.

Він є лауреатом премії імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва та Львівської обласної премії у галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури імені Маркіяна Шашкевича в номінації «Поезія».

Поет запрошує на свій авторський комеморативний концерт 24 лютого в Органному залі, де він читатиме поезії, написані на Донеччині, Харківщині, у Дніпрі, Львові, Карпатах, які відображають через внутрішній світ героя нашу 10-літню боротьбу.

Цього ж вечора, 24 лютого о 19:00, у виконанні симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії під дириґуванням Мирослава Кріля звучатиме трагічна музика Йоганнеса Брамса.

«У Трагічній увертюрі можна відшукати чимало емоцій, які українці відчули протягом останніх двох років: тривожність та розгубленість, біль втрати і нездійснені сподівання. Та поруч з цими почуттями видніються і надія, і стійкість, і всеосяжна любов та доброта, які в часі війни відкрилися зовсім по-новому і стали невіддільною частиною нашої нової реальності», – зазначають організатори концерту.

Також звучатиме Симфонія №2 у виконанні Академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії, що знайшов прихисток у Львові з початку повномасштабного вторгенння.

Квитки на подію можна придбати на сайті kontramarka.ua або у касі Органного залу за адресою вул. С. Бандери, 8.

Концертний зал працює відповідно до безпекових рекомендацій Львівської міської ради.

Докладніше про всі події можна дізнатися на сайті Органного залу, а також на сторінках у Facebook та Instagram.

Leopolis.news