logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львівському органному залі дасть концерт польський органіст Ярослав Врублевський

22-02-2024 09:27299

У Львівському органному залі дасть концерт польський органіст Ярослав Врублевський
Фото: Львівський органний зал

У Львівському органному залі 28 лютого гратиме свій речиталь органіст із Польщі Ярослав Врублевський.

Про це повідомляє пресслужба Львівського органного залу.

Концертуючий органіст і професор Університету музики імені Фридерика Шопена у Варшаві Ярослав Врублевський приїздить в Україну з концертами на підтримку українського народу у часи війни.

Як соліст, дириґент і камерний музикант Ярослав Врублевський виступає в Польщі, Чехії, Австрії, Німеччині, Швейцарії та Україні, бере участь у численних прем’єрах творів сучасних композиторів.

Програма його концерту у Львові включатиме твори Йоганна Себастьяна Баха, Германа Фінценгагена, Марко Енріко Боссі, Йоганнеса Брамса, Жана Алена, Отторіно Респігі та Костянтина Горського.

«Цю програму я спеціально підібрав для концертів в Україні, враховуючи війну, яку зараз переживає Україна та її громадяни», – розповів органіст.

Особливим в ній стане твір Костянтина Горського, українського композитора польського походження.

Костянтин Горський народився 1859 року у Польщі, музичну освіту отримав у Варшаві, пізніше навчався у консерваторії у Санкт-Петербурзі. У 1890 році, після восьмирічної подорожі Росією і Грузією, Костянтин Горський приїхав до Харкова і пробув тут 29 років. Цей період життя припав на активну творчу діяльність: він викладав у Харківському музичному училищі, був дириґентом створеного ним симфонічного оркестру і хору та концертуючим скрипалем, якого обожнювала публіка. Він також був активним громадським діячем.

Після 1917 року, в умовах громадянської війни, що зближувалася, він не бачив можливості продовження у Харкові творчої діяльності, тому в 1919 році разом з родиною виїхав до Польщі.

На концерті в Органному залі Ярослав Врублевський виконає Фантазію фа мінор – єдиний твір Горського, написаний для органа.

«Нехай цей твір стане моєю найважливішою музичною присвятою всім вам», – каже органіст.

Львівський органний зал запрошує відчути силу мистецтва та підтримки справжніх друзів України на органному концерті Ярослава Врублевського.

Квитки на подію можна придбати на сайті kontramarka.ua або у касі Органного залу за адресою вул. С. Бандери, 8.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news