logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Минулоріч в Україні рівень вакцинації проти дифтерії, правця та кашлюку був на 37% нижчий, ніж у ЄС

07-03-2024 21:02194

Минулоріч в Україні рівень вакцинації проти дифтерії, правця та кашлюку був на 37% нижчий, ніж у ЄС
Фото: ЛМР

В Україні на 16% зменшилася частка дітей, вакцинованих проти дифтерії, правця та кашлюку, а проти поліомієліту – на 22% у порівнянні з показниками до початку повномасштабної війни. Рівень вакцинації проти дифтерії, правця та кашлюку в Україні 2023 року виявився на 37% нижчий, аніж в країнах ЄС. 

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Про це йдеться у дослідженні добробуту дітей в Україні «Індекс майбутнього», результати якого презентували в Міністерстві охорони здоров’я для керівників департаментів охорони здоровʼя обласних військових адміністрацій та центрів контролю та профілактики хвороб. Дослідження проведено Київською школою економіки за ініціативи Фундації Олени Зеленської й за підтримки Дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні.

«Навіть в умовах повномасштабної війни країна забезпечена всіма вакцинами, що входять до Національного календаря профілактичних щеплень. За це ми вдячні нашим міжнародним партнерам. Та попри це показники охоплення щепленнями дітей все ще далекі від рекомендованих ВООЗ. Це тривожний сигнал і привід дорослим ще раз замислитися над тим, що захист дітей – це наша спільна відповідальність. І захищати їх треба не лише від російських обстрілів, а й від невидимого ворога – небезпечних хвороб», – наголосив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України. 

Також, згідно з дослідженням, 13% дітей у віці 14-17 років системно (щонайменше раз на тиждень) вживають алкоголь, а 16% – курять сигарети. Хлопці вдаються до такої ризикової поведінки частіше за дівчат. Крім того, 56% дітей хоча б раз вживали алкоголь, 53% – пробували курити, 3% – вживали наркотики. 

Семеро з десяти дітей відзначають, що мають фізичну активність, але тільки 4 почуваються сповненими енергією.

Розглянули в «Індексі майбутнього» і ментальне здоров’я. Так, 71% опитаних зазначили, що вважають себе щасливими. Найчастіше про це говорили діти зі Сходу України та м. Києва. Водночас 44% дітей в Україні мають ознаки потенційного посттравматичного стресового розладу (ПТСР). 

Дослідження проведене на основі даних із п’яти джерел: державних і відкритих джерел, кількісного опитування дітей, інтерв’ю з експертами та випускниками й випускницями закладів інституційного догляду.

Репрезентативне онлайн-опитування проводилося серед дітей віком 0-17 років по всій території України (крім тимчасово окупованих територій). Участь в опитуванні взяли 1313 респондентів. 

Результати дослідження допоможуть комплексно оцінити поточну ситуацію з усіма аспектами добробуту дітей в Україні. Це дасть можливість запроваджувати ефективні проєкти та програми, спрямовані на вирішення критичних для дітей проблем, які спричинені повномасштабною війною.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news