logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Садибу-музей народного побуту у селі Черневе (Мостиська ТГ) облаштував львівський науковець Іван Пащак

12-03-2024 21:51645

Садибу-музей народного побуту у селі Черневе (Мостиська ТГ) облаштував львівський науковець Іван Пащак
Фото: Богдана Тиндика

Справжню садибу-музей народного побуту можуть побачити всі, хто завітає у село Черневе (Мостиська ТГ). Облаштував її науковець, уродженець села, мешканець Львова, колишній  завідувач лабораторії Інституту економіки та менеджменту Львівської політехніки, автор книги «Черневе у вирі часу» Іван Пащак.

106 років тому велику на той час хату, із дубових брусів, збудував дід Івана Олексійовича, заможний селянин Василь Пащак. У цій просторій родинній садибі Іван Пащак завжди зустрічає гостей. Поруч неї, як годиться, знаходяться численні господарські прибудови – сарай, стодола, пивниця (льох), приміщення для різноманітного селянського реманенту – жорна, веретена, прялки, маснички, ткацький верстат та багато інших знарядь праці. Все збережене, в доброму стані. В хаті – просторі кімнати, кухня зі старовинною піччю, багато автентичного вишиваного одягу першої половини XX ст., ікони, сімейні фотографії. У кімнатах – дубові ліжка, розмальована скриня, бамбетель, велика шафа, в якій поскладане домоткане полотно, висять дідусів кожух і вишиті сорочки початку ХХ століття.

У книзі «Черневе у вирій часу», автор Іван Олексійович Пащак систематизував історичні документи і матеріали про життя цього заможного села Галичини – Черневого. Книга цікава для широкого загалу читачів, які хочуть дізнатися про життя типового західноукраїнського поселення першої половини ХХ ст.

Подякувати Івану Олексійовичу Пащаку за велику працю,  за збережену історичну спадщину для  нинішнього та наступних поколінь за його активну громадянську позицію, недавно приїжджали у Черневе земляки і друзі: вчитель літератури в селі Суховоля Зеновій Дрималовський, художник Йосип Нарольський зі Львова, також учасники ради громадських організацій Мостищини Степан Гусяк, Зеновій Мазуркевич, Іван Марко, Богдан Тиндик, Михайло Фульмес, Олег Гіс. Гості оглянули цей музей під відкритим небом, який є справжньою матеріальною спадщиною Надсянського краю.

Галина СОРОКА, Leopolis.news