logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Від Кабміну вимагають не приєднувати Львівську академію друкарства до НУ «ЛП»

17-03-2024 12:35249

Від Кабміну вимагають не приєднувати Львівську академію друкарства до НУ «ЛП»
Фото: chytomo.com

На сайті уряду триває збір підписів на петицію «Зупинити приєднання Української академії друкарства до Національного університету “Львівська політехніка”».

«12 лютого 2024 року на засіданні ГО “Спілка ректорів закладів вищої освіти України”, представники Міністерства освіти і науки України оприлюднили свій «План модернізації системи закладів вищої освіти». План передбачає декілька обʼєднань навчальних закладів, серед яких - приєднання Української академії друкарства (УАД) до Національного університету “Львівська політехніка”. Обʼєдання планують провести в необґрунтовано короткий термін, вже в березні 2024 року.

МОН прийняло це рішення свавільно, не питаючи думки ні студентів, ні викладачів, ні партнерів УАД. З ними не провели жодного попереднього діалогу, їхні інтереси були повністю проігноровані. “Реорганізація” проводиться в порушення принципів народовладдя, без погодження з колективом і стейкхолдерами академії.

Представники міністерства хочуть від академії “реорганізації за власним бажанням”, але такого бажання в колективу УАД нема. “Реорганізація” позбавить його самостійності і самоврядування, створить для студентів ризик збільшення цін на навчання і втрати місць у гуртожитках. Об’єднання також може призвести до погіршення якості друкарської справи та занепаду книжкового ринку в Україні. Перерветься сторічна історія академії. Україна втратить єдиний автономний навчальний заклад, який спеціалізується на підготовці фахівців з медійних технологій і поліграфії, що формують незалежний український інформаційний простір.

Ми вимагаємо зупинити фактичну ліквідацію Української академії друкарства», – йдеться у тексті петиці.

Станом на 12:00 17 березня петиція набрала 5 476 підписів із 25 000 необхідних.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news