logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Музеї-садибі родини Антоничів відкрили виставку живопису «Навколо Шевченка» художника Валерія Шаленка

19-03-2024 21:35289

У Музеї-садибі родини Антоничів відкрили виставку живопису «Навколо Шевченка» художника Валерія Шаленка
Фото: Світлани Іванської

У Музеї-садибі родини Антоничів – філії ЛМІР відбулося відкриття виставки живопису «Навколо Шевченка» художника, вітражиста, графіка, члена Національної спілки художників України Валерія Шаленка.

Художник відомий тим, що виконав вітражі для різноманітних закладів та сакральних споруд міст України. Зокрема, для Львівського автовокзалу, церкви Святих Ольги і Єлизавети (м. Львів), церкви Святого Андрія Первозванного (м. Львів), церкви Воскресіння Господнього (с. Віжомля), Музею-садиби родини Антоничів та ін.

«На виставці експоновано 20 живописних робіт із мистецького проєкту «Навколо Тараса», за спогадами сучасників Шевченка, які представляла дружина Валерія Семеновича – Тетяна Шаленко. Роботи художника дають можливість відчути нинішньому поколінню актуальність Слова Кобзаря, зокрема полотна «Нігоян і Шевченко», «Михайло Гаврилко – творець бурхливої Шевченкіани», «Шевченко і Церетелі». Тарас Шевченко є символом боротьби багатьох українських поколінь за свободу та незалежність» – повідомила ст.. науковий співробітник музею Світлана Іванська. 

І дуже символічно, що внук  Валерія Шаленка – Максимко трепетно  прочитав рядки з поеми Т. Г. Шевченка «Кавказ», які читав на Майдані Нігоян незадовго до своєї загибелі. Учениця 7 класу Бортятинської гімназії Іванна Іванців захопливо продекламувала уривок з твору «Лілея».  Окрасою заходу був виступ капели хлопців-бандуристів «Гамалія» ЦТДЮГ. У їхньому душевному виконанні прозвучали пісні «Гомоніла Україна», «Їхав козак за Дунай», «Зродились ми з великої години», «Браття українці», та інші.

Виставка діятиме до 5 квітня. Музейники запрошують усіх бажаючих відвідати виставку.

Підготувала Галина Сорока, Leopolis.news