logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львові відбудеться виставка ікон «Воскресіння і Україна»

22-03-2024 18:33548

У Львові відбудеться виставка ікон «Воскресіння і Україна»

25 березня 2024 р. о 14:00 у галереї Львівської національної академії мистецтв (вул. Кубійовича 35б) відкривається виставка ікон «Воскресіння і Україна».

Про це повідомили у ЛНАМ. 

На виставці «Воскресіння і Україна» представлені твори, виконані під час другого благодійного іконописного пленеру, який проходив на кафедрі сакрального мистецтва та у монастирі сс. Василіянок у с. Береги 5-9 березня за підтримки Благодійного фонду «Друзі ЛНАМ».

У пленері взяли участь випускники, студенти та викладачі кафедри сакрального мистецтва та кафедри реставрації творів мистецтва.  

На виставці представлені ікони на тему Воскресіння Христового – «Зішестя Христа в ад», «Христос-Світло», символічний образ фенікса, що є алегорією воскреслого Христа. Тема воскресіння Христового дає можливість для широких асоціацій: перемоги добра над злом, Воскресіння України, яка проходить темряву випробувань, воскресіння праведників, мучеників, усіх святих Христової Церкви та наших Українських Героїв.  

«На багатьох іконах мотив України через символи, краєвиди, кольори поєднується з образом Воскреслого Христа. Проведення пленеру випало на час відзначення 210-річниці від дня народження Тараса Шевченка, що ще більше надихнуло учасників до осмислення євангельської події через призму історичних подій, долі України та її Героїв. Героїв, які вже проголошені святими й блаженними, а також тих, хто ними став у наших серцях» – Роксолана Косів, завідувачка кафедри сакрального мистецтва ЛНАМ. 

Виставка триватиме до 31 березня 2024 року. 

Leopolis.news