logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Навчання на медичних спеціальностях оплачуватиме держава

23-03-2024 10:57527

Навчання на медичних спеціальностях оплачуватиме держава
Фото: ілюстративне

Навчання вступників на медичних спеціальностях оплачуватиметься державою, а після здобуття освіти кожен випускник гарантовано отримає роботу.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоровʼя, коментуючи ухвалення Верховною Радою у першому читанні законопроєкту, що змінює механізми фінансування вищої освіти, пише osvita.ua.

Документ пропонує змінити підходи до формування держзамовлення на підготовку фахівців, механізми забезпечення випускників роботою, а також  диверсифікувати бюджетне фінансування вищої освіти.

Відповідно до нових підходів, бюджетне фінансування вищої освіти здійснюватиметься з урахуванням потреб ринку праці, тож держзамовлення відбуватиметься за найбільш потрібними державі спеціальностями, зокрема, й у сфері охорони здоров’я.

Бюджетні кошти спрямовуватимуться на здобуття вищої освіти саме за цими спеціальностями, що, своєю чергою, стимулюватиме абітурієнтів вступати на них.

Вступники, що обиратимуть інші спеціальності, матимуть змогу отримати фінансову підтримку від держави у формі гранту – грошей, які можна використати на компенсацію вартості контракту на навчання із закладом вищої освіти.

Розмір такої допомоги залежатиме від результатів складання ЗНО/НМТ із коригуванням з огляду на коефіцієнт спеціальності.

Очікується, що ця сума становитиме 15-50 тисяч грн. Тобто одні вступники отримають покриття всієї вартості навчання, а інші – часткове. Останні навчатимуться на умовах співфінансування.

Буде запроваджений також механізм пільгового кредитування, а оператором видачі кредитів на навчання та їх повернення буде не заклад вищої освіти, а банк.

Випускники, які навчаються за державним або регіональним замовленням, будуть гарантовано забезпечені першим робочим місцем.

Ті студенти, освіту яких оплачує держава і які матимуть пропозиції від роботодавців, будуть зобов’язані укласти договір про працевлаштування після завершення навчання. Студенти-медики гарантовано отримають такі пропозиції працевлаштування. 

Студенти, які уклали договір про працевлаштування, матимуть право на спеціальну підвищену академічну стипендію та подальше працевлаштування з обов’язком пропрацювати не менше трьох років  після завершення навчання.

Підготувала Леся Бурбан, Leopolis.news