logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Ниркова коліка: причини та перша допомога®

27-03-2024 08:59270

Ниркова коліка: причини та перша допомога®
Фото: соцмережі

Сильний нападоподібний біль у правій чи лівій паховій ділянці, що віддає в промежину, може свідчити про напад ниркової коліки. Перша допомога в таких випадках полягає в прийманні спазмолітичних препаратів, таких як Дротаверин.

Що це таке ниркова коліка

Це стан, що супроводжується сильним нестерпним болем у паховій ділянці. Він може розповсюджуватися на поперекову зону, віддавати в ділянку статевих органів. Крім того, можливі й інші симптоми:

  1. поява крові в сечі;
  2. біль чи різі під час сечовипускання;
  3. зміна прозорості сечі;
  4. підвищення температури тіла;
  5. нудота;
  6. загальна слабкість.

Часто пацієнти з нирковою колікою приймають вимушене положення лежачи, підтягнувши ноги до живота. 

Чому виникає

Основна причина — сечокам'яна хвороба. Для захворювання характерно утворення каменів у ниркових лоханках. Причини виникнення конкрементів наразі невідомі, але деякі хвороби та стани можуть стати пусковим механізмом утворення ниркових каменів:

  1. подагра;
  2. метаболічний синдром;
  3. цукровий діабет;
  4. пієлонефрит (гострий або хронічний);
  5. гломерулонефрит.

Також наразі йдуть суперечки стосовно впливу на утворення каменів приймання неякісної води. Є теорія, що вода з високим вмістом солей може спровокувати каменеутворення в нирках. Особливість сечокам'яної хвороби полягає в тому, що утворені конкременти можуть бути рухливими та з ниркових лоханок мігрують у сечівники. Просвіт останніх дуже незначний, тому камені починають механічно пошкоджувати їхню слизову оболонку, що спричиняє напад болю. 

Як лікувати

У разі нападу ниркової коліки найкраще рішення — звернутися за допомогою до лікарів. Якщо це неможливо — варто прийняти спазмолітик (Дротаверин, Но-Шпа, Спазмалгон). Дуже часто цього буває достатньо, щоб полегшити симптоми та дати вийти конкременту з сечовивідних шляхів. За неефективності застосування спазмолітиків якнайшвидше потрібно звертатися по допомогу до уролога. Найефективніше лікування сечокам'яної хвороби — літотрипсія. Це процедура подрібнення каменів за допомогою ультразвуку. На першому етапі їх дроблять, а потім за допомогою зонду виводять із нирок і сечовивідних шляхів. Невеликі камені в нирках, які ще не спровокували нападів коліки, можливо лікувати медикаментами:

  1. фітопрепаратами, які сприяють розчиненню каменів (Нокамен, Канефрон, Уролесан);
  2. препаратами, що змінюють pH і сприяють розчиненню каменів (але варто пам'ятати, що вони не підходять для всіх видів каменів, тому приймати їх без призначення лікаря заборонено).

Ниркова коліка — дуже болісний стан, але, як правило, він не загрожує життю людини. Варто лише вчасно звернутися за медичною допомогою, а краще — займатися профілактикою та не допускати нападів.