logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Україна й Польща підписали Меморандум про взаєморозуміння в сфері охорони здоров’я

28-03-2024 17:44203

Україна й Польща підписали Меморандум про взаєморозуміння в сфері охорони здоров’я
Фото: МОЗ

Меморандум про взаєморозуміння у сфері охорони здоров’я підписали міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко та міністр охорони здоров’я Республіки Польща Ізабелла Лещина під час зустрічі у Міністерстві охорони здоров’я Республіки Польща у рамках спільних консультацій урядів двох країн у Варшаві.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Підписаний меморандум передбачає посилення співробітництва у таких сферах, як громадське здоров’я та інтеграція України у сферу охорони здоров’я Європейського Союзу, модернізація медичної інфраструктури, міжнародне медичне партнерство, фармацевтична галузь, спільна участь в програмах охорони здоров’я ЄС та програмах спільних дій, а також підтримка розвитку транскордонних сервісів в Україні.

«Україна та Польща є стратегічними партнерами та друзями. Саме завдяки такому партнерству наша медична система вистояла в умовах повномасштабної війни та має змогу розвиватися. Досвід, який отримують наші медики у воєнний час, є важливим для інших країн. Сьогоднішня зустріч та підписані документи задають рамку для подальшого поглиблення співпраці заради захисту життя та здоров'я людей наших країн, подолання негативних наслідків та протидії викликам, які спровоковані російською військовою агресією проти України, а також сприяння подальшій інтеграції України до Європейського Союзу. Це все дозволяє нам крок за кроком будувати якісну сучасну медицину в Україні», — зазначив міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко. 

Також під час зустрічі міністри обговорили пріоритетні питання в сфері євроінтеграції української системи охорони здоров’я. Йдеться про роботу над створенням єдиного регуляторного органу у сфері фармацевтичної політики, транскордонну медицину, продовження програми медичної евакуації українців на лікування за кордоном, а також узгодження механізму закупівлі критичних ліків по європейській процедурі через Генеральний директорат Європейської Комісії з питань готовності та реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоров’я (HERA).

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news