logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Львів надаватиме фінансову підтримку для розвитку митців та мистецьких проєктів

28-03-2024 18:26263

Львів надаватиме фінансову підтримку для розвитку митців та мистецьких проєктів
Фото: ілюстративне, Роман Балук

З метою розвитку професійної мистецької діяльності у Львівській громаді на сесії Львівської міської ради прийняли ухвалу «Про підтримку мистецької та експозиційної діяльності у Львівській міській територіальній громаді».

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Ця ухвала включає в себе Програму підтримки мистецьких та експозиційних проєктів у Львівській міській територіальній громаді та Програму грантової підтримки талановитих та перспективних митців на здійснення творчої діяльності у Львівській міській територіальній громаді. Ці дві програми передбачають комплекс заходів, скерованих на розвиток середовища, комфортного для професійної мистецької діяльності, реалізації проєктів у сфері візуального мистецтва та створення нових експозиційних просторів.

Програма підтримки мистецьких та експозиційних проєктів у Львівській міській територіальній громаді – це фінансова підтримка громадських організацій та установ культури для реалізації проєктів у сфері візуального мистецтва (архітектура, скульптура, живопис, графіка, фотографія, декоративно-прикладне мистецтво тощо), проєктів у сфері дизайну, проектів з відновлення чи реставрації творів мистецтва, включаючи створення експозицій, виставок, перформансів, інсталяцій у Львівській міській територіальній громаді. Фінансування буде відбуватися шляхом конкурсу.

Як пояснили в управлінні культури, у 2024 році пріоритет надаватимуть цих проєктам, які будуть в напрямках: терапії через мистецтво, рефлексії на тему російсько-української війни та культурної дипломатії.

Програма грантової підтримки талановитих та перспективних митців на здійснення творчої діяльності у Львівській міській територіальній громаді передбачає надання коштів у розмірі до 100 тисяч гривень митцям також за результатами конкурсного відбору. Основні критерії для отримання фінансування:

·        досвід мистецької діяльності та реалізовані проекти.

·        концепція проєкту, його візія, етапи реалізації.

·        значення проєкту для Львівської громади в контексті соціокультурного ефекту, доступності (інклюзивності), партисипативності, публічності.

·        вплив проєкту на тенденції розвитку сучасного українського мистецтва, використання інноваційних технік та технологій.

·        відповідність пріоритетній тематиці, визначеній в межах конкурсу (мистецькі рефлексії на тему російсько-української війни та соціально-культурних явищ в українському суспільстві, які виникли внаслідок повномасштабного вторгнення росії на територію України).

Додамо, що конкурси на виконання обидвох програм стартуватимуть у квітні, про що буде повідомлено додатково.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news