logo
19/04
15/04
12/04
11/04
08/04
07/04
02/04
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
2 ...

Путіна треба спустити з неба на землю – Зеленський на засіданні Ради Україна – НАТО

19-04-2024 19:26538

Путіна треба спустити з неба на землю – Зеленський на засіданні Ради Україна – НАТО
Фото: Офісу президента

Президент України Володимир Зеленський виступив на позачерговому засіданні Ради Україна – НАТО.

У своєму зверненні Зеленський розповів, що сьогодні я був на передовій – «саме там, де російська армія зосереджує найбільше зусиль для наступу».

 

«На відміну від наших солдатів, окупанти мають достатньо зброї, достатньо снарядів, і, що найгірше, – вони, на жаль, досі контролюють наше небо. В цих умовах наші, українські солдати – справжні герої – роблять усе можливе, щоб стримати російські атаки. Але протистояти бомбардуванням лише хоробрістю несправедливо, відвага наших людей не може стати єдиним захистом від безпілотників і ракет», – наголосив він.

Зеленський також зазначив, що сьогодні вранці міста Дніпро, Кривий Ріг та Синельникове зазнали ракетних ударів із боку росії. У Дніпрі зруйновано звичайний житловий будинок, під завалами опинилися люди. Пошкоджено залізничний та автовокзал... Це лише один ранок в одному місті, але російські терористи завдають ударів по нашій країні щодня та щоночі у різних містах і громадах.

«Такі міста, як Харків, Одеса, Суми, Чернігів, Миколаїв, Херсон, Дніпро та інші, не мають надійного захисту від російських терористів. Поки я готувався до цієї розмови, вони завдали удару по морському порту «Південний». Кілька ракет влучили в портові споруди, не лише українські, а й сінгапурські», – наголосив він.

За словами президента, тільки з початку цього року – трохи більше, ніж за три місяці – по Україні було випущено майже 1200 російських ракет, зокрема й аеробалістичних, а також понад 1500 «шахедів».

Він зазначив, що Україна самотужки не має достатньо сил, щоб захиститися від російських терористичних ударів.

«І правда в тому, що абсолютній більшості країн світу та нашої спільної євроатлантичної спільноти так само не вистачило б лише власних сил, щоб захистити життя. Саме для цього було створено НАТО, і саме для цього працюють альянси у світі – коли всі разом стають на захист життя, зло не може перемогти всіх, одного за одним. І ми бачимо дію цього принципу – бачимо рішучий альянс: серед вас є ті, хто показав це всьому світу», – додав Зеленський.

Він згадав про Ізраїль, який не залишився наодинці, і майже всі сто відсотків ударів по ньому були нейтралізовані.

«Це переконлива ефективність повітряного щита країн НАТО, вашої протиповітряної оборони, вашої бойової авіації – усього, що зараз було задіяне в небі Близького Сходу і знищило не тільки іранські безпілотники та ракети, а й кілька небезпечних міфів. Особливо міф про те, що дії членів НАТО на захист третьої країни від безпілотників і ракет призводить до втягування НАТО у війну і що збиття «шахедів» або ракет нібито може розглядатися як пряма конфронтація з армією, яка застосувала цю зброю», – наголосив Зеленський. 

Він також нагадав, що Україна не просила нікого посилати своїх військових воювати з російськими окупантами, українці самі тримають лінію фронту, одержуючи військову допомогу.

«Але зараз допомога все ще дуже обмежена, і, зокрема, ми все ще очікуємо на нові пакети підтримки від Сполучених Штатів. Американська підтримка надто довго була під питанням. Усе, що ставиться під сумнів для захисту свободи, є точною відповіддю для Путіна: він відчуває спокусу діяти щоразу, коли Захід сповільнюється», – продовжив він.

Тому, як зазначив Зеленський, Україна просила й просить усіх вас підтримати наші дії достатньою кількістю зброї та снарядів, і це реалістичне прохання.

«Я вдячний кожному лідеру й кожній країні, які зараз, поки ми очікуємо життєво важливого рішення від Конгресу США, пропонують власні ініціативи, щоб упоратися з нестачею зброї, включно з артилерією, безпілотниками та іншими ініціативами. Але результат кожної ініціативи можна виміряти лише реальними можливостями наших воїнів на передовій – реальними снарядами та реальною зброєю в їхніх руках. Україна просить зробити все, щоб ініціативи щодо підтримки були реалізовані в повному обсязі», – додав він.

«Путіна треба спустити з неба на землю, і наше небо має знову стати безпечним, і це реально. І це повністю залежить від вашого вибору. Це вибір, чи справді життя всюди однаково цінне. Це вибір, чи однаково ви ставитеся до всіх партнерів. Вибір, чи справді ми союзники», – наголосив Зеленський.

«Ми прямо це кажемо: для оборони нам потрібно ще сім систем Patriot чи подібних ЗРК, і це мінімальна кількість. Вони можуть урятувати багато життів і реально змінити ситуацію. У вас є такі системи. Будь ласка», – додав він.

Натомість президент закликав усіх «якнайшвидше розглянути наше прохання про вашу рішучість – кожен із його елементів».

Leopolis.news