logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

В Україні змінився перелік медичних протипоказань до вакцинації

11-12-2019 13:36894

В Україні змінився перелік медичних протипоказань до вакцинації
Фото: Depositphotos

В Україні набрав чинності новий наказ щодо змін у переліку медичних протипоказань до вакцинації.

 

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я (ЦГЗ).

«Потреба оновити цей документ відповідно до світових рекомендацій та передових практик назріла давно, адже у старій версії протипоказання часто були недостатньо клінічно обґрунтовані», – написано на сайті центру.

Раніше, згідно з Наказом МОЗ України від 16.09.2011 № 595, медичні протипоказання до щеплень кожній особі визначала комісія з питань щеплень, яка зараз фактично не працює.

Тепер оновлений перелік враховує сучасні міжнародні рекомендації ВООЗ, CDC, настанови американської асоціації інфекціоністів, узгоджені з австралійськими, канадськими та британськими рекомендаціями щодо профілактичних щеплень під час різноманітних клінічних станів з урахуванням доказової бази.

Медичні протипоказання поділено на абсолютні протипоказання до щеплення та застереження від вакцинації.

Абсолютні протипоказання: наявність в анамнезі анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини; вагітність – протипоказано введення живих вакцин (наприклад, КПК);  тяжка імуносупресія/імунодефіцит – протипоказано введення живих вакцин; гострі захворювання з підвищенням температури вище 38 градусів – протипоказання для рутинної вакцинації.

Проте у наказі зазначено: вакцинація під час гострого захворювання не знижує імунної відповіді на введення вакцин та не підвищує ризики виникнення побічних реакцій; відсутній вплив на формування імунної відповіді на вакцинацію осіб з гострою хворобою з легким перебігом як без, так із підвищенням температури до 38 градусів (такі стани не є протипоказанням до проведення як планової, так й екстреної вакцинації); особи з гострими захворюваннями з лихоманкою вище 38 градусів можуть бути вакциновані, як тільки одужають та не матимуть ознак гострої хвороби.

Виняток:

Реконвалесцент кору. Потрібно відкласти щеплення живими вакцинами на 4 тижні від початку захворювання, що пов'язано з тимчасовим зниженням клітинно-опосередкованого імунітету.

Реконвалесцент вітряної віспи. Потрібно відкласти введення живих вакцин на 4 тижні від початку захворювання.

Незначні порушення у стані здоров'я (прорізування зубів, диспепсія, застуда з підвищеною температурою або без), які часто зустрічаються у дітей перших років життя, не є протипоказанням до вакцинації.

Leopolis.news