logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

На Бродівщині відбулися колоритні Андріївські вечорниці (ФОТО)

13-12-2019 09:241872

На Бродівщині відбулися колоритні Андріївські вечорниці (ФОТО)

У переддень свята Андрія в селі Накваша Бродівського району відбувся колоритний етнічно-розважальний захід – Андріївські вечорниці, які організували і провели зі школярами старших класів Наквашанської середньої школи фахівці з рекреації Національного природного парку «Північне Поділля» та шкільні педагоги.

На початку дійства дівчата-ведучі розповіли присутнім про традиції, звичаї та обряди українського народу, пов’язані зі святкуваннями пам’яті апостола Андрія Первозванного. Потім, під піснеспіви і музикальні мелодії, дівчата заходилися гадати на свого судженого та котра першою заміж вийде. Для цього кожна дівчина поставила у вазу з водою свою вишневу гілку. Чия галузка першою випустить листочки – тій і першою під вінець. А ще вони переставляли черевички до порога, палили нитки, гадали за допомогою текстів художньої книги та різних предметів, схованих під тарілками.

А яким буде суджений, кожна вибирала із зав’язаними очима один із предметів, розкладених по чотирьох кутках: молоток – майбутній чоловік господарем буде, книга – розумним, дзеркальце – вродливим, а віник – гулякою.

Дівчата частували парубків варениками, а потім разом весело розважалися: хлопці навпомацки хапали дівчат, демонстрували своє уміння у плетінні дівочої коси, стрибали у шароварах та напихали їх надувними кульками – веселились від душі.

А ще, як зазвичай буває на Андріївських вечорницях, намагалися високо підскочити та відкусити калиту, що викликало веселі емоції у глядачів.

Завершилися Андріївські вечорниці у Накваші частуванням усіх присутніх варениками та пампухами.

Як зазначили у коментарях фахівці з рекреації НПП «Північне Поділля», такі етнозаходи працівники установи проводять зі шкільною молоддю щорічно. Адже, важливо підтримувати відроджені традиції нашого народу. Також, за їх словами, відрадно, що, беручи участь в етнічно-розважальних заходах, шкільна молодь відволікається від рутинної буденності й, таким чином, відновлює свої духовні, розумові та фізичні сили. Саме в цьому й суть рекреаційних послуг, яких покликані надавати фахівці з рекреації НПП «Північне Поділля» мешканцям краю.

Фото автора

Михайло ШИШКА, журналіст, спеціально для Leopolis.news