logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Глава МОН анонсувала старт масштабної реформи вищої освіти

25-12-2019 13:501516

Глава МОН анонсувала старт масштабної реформи вищої освіти
Фото: Оsvita.ua

Вже з 1-го січня 2020 року в Україні розпочнеться масштабна реформа вищої освіти.

Про це розповіла міністр освіти і науки Ганна Новосад під час презентації концепції реформи ректорам вишів, інформує Оsvita.ua.

За словами міністра, реформа змінить механізм фінансування та управління закладами, а також розширить можливості для освіти дорослих.

«Сьогодні ми мусимо констатувати, що якість вищої освіти не відповідає очікуванням роботодавців, студентів та суспільства загалом. На жаль, понад 70% українців вважають якість вищої освіти в Україні середньою, низькою або дуже низькою», - зазначає Ганна Новосад.

Також вона повідомила, що у 2019 році серед офіційно зареєстрованих безробітних майже 50% складали люди з вищої освітою. Для порівняння — частка безробітних із професійною освітою нараховує 30%.

«Оцінка студентів теж є промовистою — опитування показують, що майже 40% студентів вважають, що зміст освітніх програм не відповідає потребам ринку праці. Одна з основних причин цієї ситуації — те, як діють стимули та правила гри в нашій системі вищої освіти. Система фінансування та управління не дає заслуженої винагороди найкращим викладачам та найбільш ефективним закладам вищої освіти. Реформа має це змінити», — відзначила Ганна Новосад.

Розроблена Міністерством освіти і науки концепція має кілька базових напрямів: зміна підходів до розподілу бюджетних коштів та фінансування загалом, управлінська автономія, оновлення правил роботи з ректорами, створення нових наглядових органів та розширення можливостей для освіти дорослих.

Leopolis.news