logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

На Самбірщині презентували збірку «Хорова традиція села Мала Озимина»

27-01-2020 12:211169

На Самбірщині презентували збірку «Хорова традиція села Мала Озимина»
Фото: Leopolis.news

У Народному домі села Мала Озимина Самбірського району презентацією збірки патріотичних пісень «Хорова традиція села Озимина» вшанували пам’ять Галини Кос – місцевої вчительки, яка своїм життям і діяльністю була яскравим прикладом того, як треба любити рідний край та Україну.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

Нагадаємо, що на зорі незалежності в с. Мала Озимина вчителька Галина Кос організувала жіночу вокальну групу «Джерело». Вони виконували лише історичні, патріотичного змісту пісні, зібрані на теренах Львівщини. Із своїм репертуаром виступали на різних сценах, без їхньої участі не обходився жоден захід. Творча слава про «Джерело» швидко поширилась.

На жаль, Галина Кос відійшла у вічність. Але заповіла, щоб зберегти і передати у спадок майбутнім поколінням пісні, які вони виконували. Так народилась збірка "Хорова традиція села Озимина" як данина пам’яті славній українці.

Захід відбувся завдяки ініціативі голови Самбірського товариства «Просвіта» Олександри Сумарук, підтримки депутата Львівської обласної ради Олега Домчака, рідних та небайдужих до нашого минулого і сьогодення жителів села.

«Великі українці є серед нас, – сказав Олег Домчак. – Це своєю непідкупною любов’ю до рідного села, краю, в якому народилась і зростала, до Батьківщини підтвердила Галина Кос. Її надбання – патріотичні пісні збережені в окремому збірнику, ним завжди можуть скористатись організатори масових заходів».

На презентації збірника звучали окремі пісні, колядки, які символізували завершення зимового циклу різдвяних свят. Присутні ділились думками про минуле, непросте сьогодення, в тому числі стосовно національно-патріотичного виховання, на яке, на жаль, держава не звертає особливої уваги. А тому на місцях цю прогалину слід заповнювати вшануванням пам’яті людей, які по собі залишили помітний слід в історії краю.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news