logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Самборі мати Кузьми Скрябіна презентувала книжку «Колискова для Андрійка»

31-05-2019 09:205727

У Самборі мати Кузьми Скрябіна презентувала книжку «Колискова для Андрійка»
Фото: Микола Сенейко

 

Учора в Самбірському історично-етнографічному музеї «Бойківщина» презентовано книжку «Колискова для Андрійка». Її автор Ольга Михайлівна Кузьменко – мати співака, композитора, продюсера, лідера відомого гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка (Кузьми).

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

Книжка побачила  світ торік у львівському видавництві «Старого лева». Поруч на оглядини учасників презентації були виставлені дві попередні книжки Ольги Кузьменко – «Моя дорога птаха» та «Гурт «Скрябін».

Разом з мамою в презентації книжки взяв участь батько співака Віктор Кузьмич Кузьменко. Вони з приємністю відзначили, що вдруге повернулись до цього приміщення. Адже 17 серпня 1968 року в пологовому будинку, який тепер став музеєм, народився хлопчик, якому при хрещенні дали ім’я Андрій.

Батьки щиро поділились думками і спогадами про сина, насправді складний шлях Андрія до музичного мистецтва, великої сцени та популярності як соліста і лідера улюбленого мільйонами гурту «Скрябін». Вдало дебютував він і як письменник, написавши повісті «Я, Побєда та Берлін», «Місто, в якому не ходять гроші».

"Ми горді за свого сина, бо він живе у серцях людей, – сказала Ольга Кузьменко. – Андрій по собі залишив незабутню пам’ять і багату творчу спадщину – більше 500 пісень, які пішли в народ. Вони звучать і будуть довго звучати".

У свою чергу батько Кузьми – Віктор Кузьмич Кузьменко додав, що син любив спорт, надзвичайно поважав маму і його. Виростав обдарованою дитиною. Коли його не стало, звернули увагу на тексти пісень Андрія. Всі вони глибокого філософського змісту, співзвучні із станом його душі. А він у життя був дуже вразливим до чужих бід та нещасть, завжди чесним, справедливим, відвертим, через що, можливо, не всі й любили.

 

«Син ніколи не гонився за славою, популярністю. Він сумлінно робив свою справу – писав тексти пісень, клав їх на музику, сам їх виконував. І це при цьому, що Андрій був лікарем-стоматологом. Для нього найвищою відзнакою була прихильність і визнання його творчості слухачами. Мав великі плани. На жаль, їх політ несподівано обірвала трагедія 2 лютого 2015 року. Президент України Петро Порошенко посмертно нагородив Андрія орденом «За заслуги перед вітчизною ІІ ступеня»,– наголосив батько.

Під час презентації присутні мали змогу послухати пісні Андрія Кузьми. Їх виконували талановиті юні співаки Самбора, студенти коледжу культури і мистецтв. Бажаючі змогли придбати книжки. Разом з ними були виставлені три стенди з погашеними марками та листівками про лідера гурту «Скрябін».

Присутні квітами, оплесками, щирими словами дякували подружжю Кузьменків за такого талановитого сина, його невмирущі пісні. Він живе і житиме в них, а вони звучали і будуть довго звучати. Бо вони, наголошувалось на презентації, – правдива доля кожної людини, нації та держави. В одній з них він задовго до анексії Росією українського Криму, агресії московії на сході, ніби передбачливо застерігав «Що скоро буде війна…».

Довідка: мати Андрія Кузьми Ольга Михайлівна Качмар народилась у с.Сіде Самбірського району, навчалась у ЗСШ №9 м. Самбір, а також у музичній школі, потім у Дрогобицькому педінституті. А батько Віктор Кузьмич Кузьменко народився і виростав у містечку Добромиль Старосамбірського району. Закінчив Самбірське медичне училище, однак став інженером-хіміком..

Якийсь час молода сім’я проживала у с. Сіде, потім доля закинула їх Новий Роділ, Новояворівськ, а Андрій переїхав до Києва, де став тим, ким мріяв, ким йому було призначено згори.

 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news