logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Запровадження ІФА-діагностики у Львові мало б розвантажити лабораторії, які роблять ПЛР-тести

27-05-2020 12:571281

Запровадження ІФА-діагностики у Львові мало б розвантажити лабораторії, які роблять ПЛР-тести
Фото: Умовне. Автор: Роман Балук

Запровадження ІФА-тестування (імуноферментний аналіз) певних категорій громадян сприятиме розвантаженню лабораторій, які проводять ПЛР-аналізи.

Про це в ранковому ефірі радіо «Люкс ФМ» сказав Володимир Зуб, керівник міського управління охорони здоров’я, передає пресслужба Львівської міської ради.

«Станом на сьогодні ситуація важка, тому що затримки по отриманню результату ПЛР-аналізів 7, 8, а іноді 9 днів. Це зумовлено тим, що дуже багато почали брати ПЛР-тестів: і від осіб з підозрою на коронавірус, і від контактних осіб. Дуже багато почали брати аналізів райони — якщо раніше активним був лише Львів, то зараз і райони навчились брати ці проби. Тому маємо таку ситуацію.

Це, правду кажучи, трохи створює проблеми нашим стаціонарам, тому що ті хворі, які до нас поступають з пневмонією, ми їм берем ПЛР-тест і навіть, якщо бачимо позитивну динаміку, ми їх не можем виписувати, тому що не приходить негативний ПЛР, і люди бояться йти додому, і ми боїмося їх відпускати. Ми маємо домовленість з лабораторіями про те, що в першу чергу будуть робити тести стаціонарним хворим, які є з клінікою пневмонії, щоб ми розуміли чи є коронавірусна інфекція.

Ситуація мала б полегшитись із запровадженням імуноферментного аналізу, про який всі говорять останні кілька днів. Це мало б допомогти нам зменшити навантаження на лабораторії, тому що контактних можна обстежувати на імуноглобулін М, і якщо він буде негативним, ми можемо цих людей просто тримати на самоізоляції і спостерігати. Якщо ж імуноглобулін М буде позитивний, тоді вже обов’язково треба буде робити ПЛР-тест для підтвердження.

Так само ми можемо робити з нашими медиками — якщо імуноглобулін М негативний, тоді вони спокійно працюють, а якщо результат позитивний, тоді беремо біоматеріал на ПЛР.

Тобто із запровадженням імуноферментного аналізу для певних категорій людей ми мали б розвантажити лабораторії, які роблять ПЛР», — пояснив Володимир Зуб, керівник міського управління охорони здоров’я.

 

Нагадаємо у Львові розпочали ІФА-тестування (імуноферментний аналіз) на визначення антитіл до COVID-19. Зараз в лікарнях міста тестують медичних працівників, аби зрозуміти, який колективний імунітет мають лікарі.

А ПЛР-діагностику на COVID-19 у Львові зараз проводять 4 лабораторії: лабораторія обласного лабораторного центру МОЗ України, лабораторія інституту епідеміології та гігієни медичного університету, лабораторія Військового госпіталю та лабораторія Центру легеневого здоров’я.

 

Leopolis.news