logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Харків'яни у Львові зіграють у чотири руки на органі (ВІДЕО)

12-12-2020 14:092502

Харків'яни у Львові зіграють у чотири руки на органі (ВІДЕО)

17 грудня о 19:00 у Львівському органному залі відбудеться концерт «Орган у стилі fantastico» соліста Харківської філармонії Станіслава Калініна, в якому візьме участь молодий органіст Станіслав Яковлев.

 

Звучатиме музика високого бароко, а родзинкою виступу стане органний дует у чотири руки, повідомили в Органному залі.

Станіслав Калінін — соліст Харківської обласної філармонії, органіст із 20-річним стажем, лауреат міжнародних конкурсів та учасник багатьох органних фестивалів, гастролює в Європі, США, Китаї. За роки роботи в Харківській філармонії зіграв понад 1200 концертів і створив понад 100 сольних програм. 

Станіслав Калінін неодноразово виступав у Львові. А цього разу його грудневий концерт відбудеться разом із молодим органістом Станіславом Яковлевим, який навчається і концертує в Харкові, є лауреатом міжнародного конкурсу молодих органістів.

“Програма, яку я везу у Львівський органний зал цього разу, названа “Орган у стилі  fantastico”, — розповідає Станіслав Калінін. — Stylus fantasticus — це одна з найголовніших парадигм органної культури німецького бароко. Це дуже яскравий, ефектний, віртуозний стиль, що народився в Німеччині, в епоху, коли орган у повній мірі заявив про себе як про концертний інструмент”. 

Німеччина тоді стає головною органною країною Європи, у багатьох німецьких містах починає активно розвиватися культура органних концертів — недільних, святкових. Наприклад, у Любеку творив Дітріх Букстегуде — кумир Йоганна Себастьяна Баха, у Гамбургу жив Вінсент Любек. Власне, з цими двома іменами — Букстегуде та Любек — пов'язаний розквіт stylus fantasticus, розповів органіст.

Більше половини програми складають твори Йоганна Себастьяна Баха, який довів цей органний стиль до досконалості: дві його фантазії та фуги, одна з великих прелюдій та фуг.  Як ілюстрація розвитку органної культури в 19 столітті — одна з шести органних сонат німецького композитора-романтика Фелікса Мендельсона. 

А родзинкою виступу стане Фантазія ще одного німецького композитора Адольфа Фрідріха Гессе, написана для органа в чотири руки. Органний дует — явище доволі рідкісне на нашій сцені, тож цей номер концерту обіцяє бути особливо цікавим.

Сам Станіслав Калінін зізнається, що з нетерпінням чекає на концерт у Львові, адже в нинішній пандемічній реальності гастролі для музикантів — справжнє свято. “Карантин для мене був непростим періодом, вперше за останні років 15 я мав таку тривалу перерву в концертній діяльності — понад п’ять місяців не виходив на сцену”, — розповів органіст. Зараз події у Харківській обласній філармонії, як і в інших концертних залах України, проходять з обмеженнями по кількості місць, але регулярно. Проте планувати роботу дуже важко, зазначають музиканти: “Карантин вихідного дня змусив перенести багато концертів, — зазначає органіст, — ми вже відмовилися від виступів на вихідні на початку грудня, коли стало відомо, що карантин вихідного дня скасовано”.

Проте кожна непроста ситуація стає стимулом для росту, каже музикант: “За час карантину я почав більше записувати відео своїх виступів та активно розвивати свій Youtube-канал. Зараз там понад 70 записів, більшість з яких була зроблена в період, коли Харківська філармонія була закрита для відвідувачів”. На цих відео, знятих у темному залі, єдиним джерелом світла є орган. “Яким би не був морок довкола, в органі є світло, і воно завжди вас чекає”, — резюмує Станіслав Калінін.

Leopolis.news