logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Педагогічний фаховий коледж ЛНУ ім. І. Франка святкує 150-ліття

25-02-2021 13:592012

Педагогічний фаховий коледж ЛНУ ім. І. Франка святкує 150-ліття

У 2021 році Педагогічному коледжу ЛНУ ім. Івана Франка виповнюється 150 років. Ця важлива подія для академічної спільноти Університету символічна ще й тому, що 360-ту річницю від часу заснування відзначає і Львівський національний університет імені Івана Франка.

 

Про це повідомляє пресцентр університету.

Історія заснування Педагогічного коледжу сягає далекого 1871 року. Саме тоді, відповідно до Статуту, затвердженого у Відні Міністерством віросповідань і освіти Австрії та Розпорядження Крайової шкільної ради у Львові, було засновано Державну жіночу учительську семінарію, яка здійснювала підготовку вчителів для початкової школи. У 1905 році зведено  будинок для головного корпусу навчального закладу на тодішній вулиці Сакраменток (архітектор – Григорій Пежанський, стиль споруди – псевдоготика).

Упродовж тривалої діяльності заклад декілька разів перейменовували. Так, у 1933 році учительська семінарія отримала назву Педагогічний ліцей. Вже у 1939-му ліцей було реорганізовано в педагогічну школу №1. Майже через десять років, у 1948 році, педагогічну школу перейменували на Львівське педагогічне училище №1, при якому функціонувало музично-педагогічне відділення (з часом відділення перевели до педучилища №2, яке у свою чергу реорганізували на Львівське музично-педагогічне училище імені Філарета Колесси). Однак у 1996 році і його переформатували у відділення музичного мистецтва та приєднали до педучилища.

Знаковою датою для навчального закладу стало 1 вересня 1999 року. Відповідно до наказу Міністерства освіти й науки України «Про реорганізацію Львівського педагогічного училища №1» та Розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації, на базі Львівського педучилища №1 утворили Педагогічний коледж Львівського національного університету імені Івана Франка як структурний підрозділ на правах факультету.

У грудні 2020 року до Відокремленого структурного підрозділу «Педагогічний фаховий коледж Львівського національного університету імені Івана Франка» відбулося приєднання ще двох структурних підрозділів Університету –  Природничого і Правничого фахових коледжів.

Зважаючи на багаторічну історію розвитку та систематичні реорганізації, Педагогічний коледж ЛНУ ім. Івана Франка можна назвати найстарішим педагогічним державним закладом.

Яскраві сторінки в історію освітнього закладу вписали його випускники: Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер) – письменниця, активістка українського жіночого руху; Марія-Іванна Вояківська (Грушевська) – перекладачка, громадська діячка жіночого і просвітницького руху; Костянтина Малицька –педагогиня, письменниця, перекладачка, бібліографиня, редакторка, громадсько-просвітницька діячка; Ольга Бачинська (Барвінська) – вчителька, громадська діячка; Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – педагогиня, поетеса, письменниця, перекладачка, культурно-освітня діячка, членкиня спілки письменників України.

У різні історичні періоди працівниками коледжу були видатні постаті інтелектуального середовища України: відомий мовознавець, етнограф, історик, громадський діяч Омелян Партицький (1871 – 1895 рр.); поет, прозаїк, критик, перекладач Осип Маковей (1910 – 1913 рр.); мовознавець, літературознавець, богослов, історик, міністр освіти УНР, професор Іван Огієнко (митрополит Іларіон) (1924 – 1926 рр.).

За роки плідної діяльності Коледж неодноразово ставав першопрохідцем у вдосконаленні навчальної системи в Україні. Так, починаючи з 1993 року, випускники дошкільного виховання почали отримувати одну із додаткових кваліфікацій: «Вихователь логопедичних груп», «Організатор фізичного виховання в шкільному закладі», «Вихователь з правом навчання іноземної (англійської, німецької) мови», «Керівник образотворчої діяльності в дошкільному закладі». Окрім цього, в тому ж році було розпочато підготовку вчителів англійської мови для загальноосвітніх шкіл, а в 1995-му – вчителів німецької мови. У 1996 році відкрили нову спеціальність «Соціальна педагогіка», яка з’явилася вперше не лише у цьому навчальному закладі, але й загалом в Україні. Варто зазначити, що у 2003 році було впроваджено ще одну нову для української педагогіки спеціальність «Дефектологія» (сьогодні – «Корекційна освіта»).

Загалом у коледжі провадиться активна наукова діяльність: як викладачі, так і студенти публікують наукові статті у фахових виданнях. Важливо, що частина цих наукових публікацій опублікована у виданнях, включених до міжнародних наукометричних баз даних. Також освітній заклад може пишатися чималою кількістю виданих наукових праць. Автори у своїх роботах порушують актуальні проблеми щодо роботи з дітьми із особливими освітніми потребами, розвитку творчої особистості в учнів засобами сучасних освітніх технологій, особливостей формування професійного мовлення у майбутніх вчителів початкових класів тощо (детальніше – на сайті).

Сьогодні Педагогічний фаховий коледж ЛНУ ім. Івана Франка здійснює підготовку фахових молодших бакалаврів на базі повної загальної середньої освіти за такими напрямами: «Дошкільна освіта», «Початкова освіта», «Соціальна робота». Також проводиться набір на підготовку бакалавра за спеціальністю «Музеєзнавство, пам’яткознавство» (детальніше – на сайті).

Окремої уваги заслуговує й активне та різноманітне студентське життя у Педагогічному коледжі. Вихованці навчального закладу часто беруть участь у мистецьких конкурсах, ярмарках та виставках, зустрічаються з відомими письменниками, педагогами, громадськими діячами, демонструють свої спортивні вміння на фізкультурно-спортивних заходах. Для студентів постійно організовують екскурсії, цікаві туристичні походи, актуальні круглі столи, семінари, відкриті лекції. Також вихованці коледжу завжди є учасниками загальноуніверситетських культурних та освітніх заходів.

Упродовж останнього десятиріччя випускниками Педагогічного коледжу стали понад 2,6 тисячі педагогів, з яких 95% продовжили навчання на різних  факультетах закладів вищої освіти України. Значна частина випускників продовжує навчання й на факультеті педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка. Після завершення навчання вони вдосконалюють професійні навички, працюючи в закладах дошкільної та шкільної освіти Львова та області.

Сьогодні Педагогічний фаховий коледж Львівського національного університету імені Івана Франка – сучасний освітній заклад з власними довготривалими традиціями. Спільнота фахових викладачів і мотивованих студентів коледжу працюють і навчаються задля успішного розвитку освітнього середовища України, утвердження в нашому суспільстві ідеалів демократизму і свободи.

Leopolis.news