logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Міжнародний фестиваль «Мельпомена Таврії» пройде на Львівщині

17-06-2022 21:401861

Міжнародний фестиваль «Мельпомена Таврії» пройде на Львівщині
Фото: ЛОВА

У зв’язку з повномасштабною війною херсонський XXIV міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відбудеться у Львові. Вже завтра на сцені Оперного театру глядачам презентуватимуть перші вистави.

 

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

У зв’язку з повномасштабною війною херсонський XXIV міжнародний театральний фестиваль  «Мельпомена Таврії» відбудеться  у Львові. Вже завтра на сцені Оперного театру глядачам презентуватимуть перші вистави.

Учасники фестивалю – професійні театральні колективи. Їх оцінює міжнародна експертна рада, у складі якої – українські та закордонні театральні критики, режисери, діячі мистецтва.

У цьогорічному фестивалі  візьме участь більше ніж 60 театрів із 34 міст та 11 країн світу: України, Португалії, Чехії, Польщі, Туреччини, Грузії, Німеччини, Румунії, Франції та вперше – Японії і США.

«Вони гратимуть вистави кожен у себе, але з думкою про Україну. Те, що працює нині за кордоном – це і є та культурна дипломатія, якої нам інколи так не вистачає, щоб розповідати про ситуацію, яка є в нашій країні. Розповісти про те, що ми боремося і ніколи не здамося. Культура – це цемент нації. Мені зателефонували театрали із Сєвєродонецька, ми їм допомогли у 2015 році, і вони сьогодні підтримують  нас, гратимуть у Дніпрі виставу на підтримку херсонського театру. Театрали з Маріуполя нині грають вистави в Ужгороді онлайн. Чернігівські, київські актори теж гратимуть цьогоріч вистави, бо таким чином ми робимо нашу культуру живою і  вічною», – розповів президент фестивалю Олександр Книга.

Фестиваль об’єднає зусилля з французьким FestivalinExtremis.

Крім того, на фестивалі працюватиме Освітня платформа, у межах якої відбуватимуться онлайн-лекції та майстер-класи.

Під час пресконференції з нагоди відкриття масштабного культурного заходу начальник Львівської ОВА Максим Козицький привітав театралів із Херсонщини,  а також зачитав лист-вітання від Президента України Володимира Зеленського.

«Львівщина  гостинно вітає вас і з нетерпінням чекаємо цікавих вистав. Війна триває, наші захисники роблять усе можливе, щоб ми здобули перемогу. Але мистецтво вічне і через ці постановки ми відтворюємо нашу іншість від ворогів. Показуємо, якою багатою і неповторною є наша культура, традиції та історія. Дякую Вам»! – сказав Максим Козицький.

 Організаторами фестивалю є Міністерство культури України, Національна спілка театральних діячів України, Херсонська обласна державна адміністрація, Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша під керівництвом народного артиста України Олександра Книги.

За 23 роки існування у межах фестивалю «Мельпомена Таврії» відбулося 488 показів вистав 214 театрів з 98 міст та 20 країн світу.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news