logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Львівський органний зал кличе на відкриття виставки рисунків Олекси Новаківського

16-08-2022 11:14794

Львівський органний зал кличе на відкриття виставки рисунків Олекси Новаківського
Фото: Львівський органний зал

Цьогоріч увесь мистецький світ святкує 150-ту річницю від дня народження великого українського живописця і педагога Олекси Новаківського. У рамках святкувань у Галереї Львівського органного залу відкриється виставка робіт майстра з приватних колекцій.

Про це повідомляє пресслужба Львівського органного залу.

Львівський органний зал запрошує на урочисте відкриття виставки 19 серпня о 17:00. Вхід у галерею вільний. Відвідувачам будуть представлені рисунки Олекси Новаківського, що нині зберігаються у приватних колекціях. Завдяки співпраці Органного залу з Галереєю сучасного сакрального мистецтва «ICONART», а також за особливої підтримки кураторів цього проєкту: Ірини Різун, Костянтина Шумського та Романа Зілінка, роботи великого майстра зможуть побачити усі охочі.

Олекса Новаківський – український художник, який упродовж тривалого часу був у центрі культурного й мистецького життя Галичини. Його творчість стала цілою епохою в українському малярстві, своєрідним дзеркалом життя західноукраїнського суспільства. Новаківський навчався в Одесі та Краківській академії красних мистецтв. З 1913 року переїхав до Львова на запрошенням митрополита Андрея Шептицького. 

Образи Новаківського часто походять із української народної міфології, з грецького епосу або з євангельської чи старозавітної історії. В 1923-у році художник відкрив у своїй майстерні студію, названу пізніше «школою Новаківського», що стала його найважливішою громадською справою. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news