logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Львів – місто натхнення

21-07-2023 18:103356

Львів – місто натхнення
Фото: visitukraine.today

Львів – одне з найколоритніших міст України. У ньому переплітається сучасне і давнє, таємниче і відкрите, магічне і реалістичне. Тому не дивно, що українські письменники надихаються атмосферою цього міста і вміщують свої рефлексії у творах – аби показати читачам чудову візію міста Лева, дозволити їм пірнути в ці магічні глибини через слова на папері. Тож у добірці ми представляємо вам книги, які з радістю проведуть вас у мандри Львовом, допоможуть насолодитися його атмосферою та заодно познайомлять із новими письменниками.

 

 «Одноразовий Львів» Лани Перлулайнен

«Ледь помітні маркери часу у прозі письменниці — в деталях. Чи це давні спогади, чи зовсім свіжі сліди — не вгадати, бо проза одного художнього рівня. У поезії Лани ще відчувається реакція на події, рефлексії, натомість прозі властива скандинавська незворушність на тлі багатих інтонацією голосів людей. Їх не назвеш персонажами — вони належать реальному світові, плоттю від плоті якого є сама авторка», — так охарактеризувала малу прозу Лани Перлулайнен Галина Пагутяк. До збірки «Одноразовий Львів» увійшли оповідання і мініатюри різних років. Для поціновувачів інтелектуальної прози…    

«Правила ходіння проти вітру» Лани Перлулайнен

Цих правил не так уже й багато: всього лише двадцять одне. Та й проти вітру йти не обов’язково. Звісно, якщо ви не Мася. Бо Мася покликаний врятувати світ і прославитися. Тому вперто борсається в каші у власній голові, спілкується зі снами і привидами, запобігає кінцю світу, сперечається з Ейнштейном і намагається написати детектив. А ще видає книжками свої «аферизми», відкриває літературно-художньо-музично-науковий салон і отримує спадщину від книжкового лікаря. Місце дії — середмістя Львова. Масині сусіди — ті, хто вселився у «звільнені» квартири після війни, та їхні нащадки. Читаєш і дедалі більше сумніваєшся: хто ж насправді несповна розуму — Мася з його офіційним діагнозом чи його оточення? 

«Високий замок» Станіслава Лема

Презентуючи реалістичну книгу одного з найбільших фантастів і футурологів XX століття, одразу розставимо всі крапки над «і», аби не морочити майбутнього читача дешевими піарними трюками. «Високий Замок» Станіслава Лема — це не книжка про Львів, хоч вона, безперечно, потішить аматора Львова 20-30-х років і посяде гідне місце в книгозбірні кожного львів'янина — десь між Крип'якевичем і, скажімо, Мечиславом Опалеком. «Високий Замок» Станіслава Лема — це не тривіальні спогади дитинства й не чергові скандальні мемуари; ця книга розчарує охочих порпатися у спідній білизні класиків. «Високий Замок» Станіслава Лема — це високоякісний сплав белетристики, мемуаристики й есеїстики, своєрідна «філософія згадування», дослідження підмурівків людської свідомости, отих «найцінніших — бо ж найперших» зв'язків із матеріальним світом, «утаємничення дитини в конкретну форму культури».

А втім, цю книгу можна читати й не обтяжуючись жодними рефлексіями, насолоджуючись легким і дотепним стилем найвідомішого львів'янина всіх часів і народів.

«Високий Замок» перекладено англійською, болгарською, німецькою, російською, шведською, а відтепер і українською мовами. 

«Даліла з Реліктової долини: жіночий детектив із львівською душею» Ольги Ваккаус                           

                             

Холодний, фантасмагоричний лютий завдовжки в рік проживають українці від часу повномасштабного нападу російських агресорів, та, насправді, кривава війна триває з 2014 року, відколи анексовано Крим. Кордон проліг не лише по випаленому сонцем та висушеному пронизливими вітрами Перекопському перешийку – через розбіжності в політичних поглядах вбито клин ненависті між близькими людьми, відбуваються битви на полі бою, в інформаційному просторі й на тонкому (енергетичному) рівні. Головна героїня містичного детективу Дарина-Даліла — майбутня хранителька Реліктової долини, кримського «місця сили». Сеї (Провідники з паралельного світу) готують її до виконання цієї місії, проте на перешкоді світлим силам постає Вселенське Зло. Приїхавши до Львова на Різдвяні свята, 24 лютого 2022 р. Дарина несподівано опиняється в тиловому місті воюючої України. Життя дівчини кардинально змінюється: безперервний потік шокуючих подій, переживання на межі відчаю та надії спричиняють її духовну трансформацію. Чи подужає Дарина ворогів і яку роль в її житті відіграє Самсон? Відповідь знайдете в написаній у режимі реального часу хроніці війни, містичному жіночому детективі із львівською душею. 

«Шерлок Холмс на форумі видавців» Олександра Вільчинського

Розслідування у стилі Грабовського – це, коли все відбувається незалежно, в обхід, а чи й навіть всупереч волі офіційних органів. Отож, журналіст Андрій Грабовський, він же Граб, — головний герой романів відомого майстра детективного жанру Олександра Вільчинського, — знову починає розплутувати кримінальні історії. Цього разу він з’являється у нових повістях: «Рибальський детектив», «Шерлок Холмс на Форумі видавців», «Кохання в Макові». Граб не шукає неприємностей, він просто береться допомагати іншим, але події не завжди розвиваються так, як хотілося б: чи то на банальній риболовлі, чи на Форумі видавців у Львові, чи у сільському санаторії. Відтак маємо рибальський, львівський і курортний детективи. А герой оповідання, що ввійшло до збірника, такий собі Бодь («Пограбування по-українськи»), просто має вікно, що виходить на банк... 

«Вбивство в бібліотеці на Ринку, 9» Віктора Янкевича

Недарма кажуть, що письменник мимоволі може напророкувати долю собі чи іншим, а то й передбачити явища чи події... Назва презентації детективів, котра виникла в автора спонтанно й дещо виклично, інтригуюче, зненацька стала дійсністю, справжнім жахом і для нього, й для гостей дійства, серед яких подибуємо чимало відомих в Україні особистостей. Але «бібліотекарі знають усе», то ж у цій повісті, як і в попередній, Юлія Левицька — бібліотекарка й детектив — зуміє розплутати тугий вузол родинних взаємин і, звичайно ж, знайде вбивцю.

Leopolis.news