logo
28/04
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

На Самбірщині живе бойківський Страдіварі

01-08-2023 11:361322

На Самбірщині живе бойківський Страдіварі
Фото: з відкритих джерел

У селі Сигловате Боринської ТГ Самбірського району живе Ілля Олексійович Лоцко. Його знають як неперевершеного новітнього майстра виготовлення скрипок, а відтак нажив слави «Бойківський Страдіварі».

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news з посиланням на «Літопис Бойківщини».

З глибин віків відомо, що жителі гірських територій, яких називають бойками, славилися музичністю, віртуозністю гри на скрипці, хоч цього вчилися самотужки. Це яскраво ілюструється на життєвому прикладі Іллі Лоцка. Без його участі не обходилося і не обходиться жодне весілля. До того ж опанував секретами і всіма тонкощами виготовлення цього  справді співочого інструменту.

«Такий талант, – кажуть люди, – даровано далеко не кожному».

І це справді так. Бойківський Страдіварі Ілля Лоцко у своїй майстерні поєднує місцеві таємниці знань про скрипку та надбання давніх майстрів знаменитої на весь світ італійської школи. Для  виготовлення співочого інструменту використовує деревину карпатського  кучерявого явора й смереки. За місяць безперервної роботи з під його рук народжується і зазвучить скрипка.

Додамо, що скрипки Ілля Лоцко з гірського села Сигловате виготовляє і продає заради двох обставин. Перша – щоб не завмерла традиція народних музикантів, а, по-друге, щоб назбирати грошей собі на неминучу операцію. Хто забажає придбати музичний інструмент, то можна йому зателефонувати:  0680077205; 0968075944.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news