logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

В Ісаях відновлять унікальний стінопис Михайлівської церкви

01-08-2023 21:341211

В Ісаях відновлять унікальний стінопис Михайлівської церкви
Фото: Михайлівська церква в Ісаях

У межах обласної програми «Охорони, збереження і популяризації історико-культурної спадщини у Львівській області на 2021-2025 роки» триває реставрація однієї з найдавніших дерев’яних церков на Львівщині – церква Св. Михаїла у селі Ісаї, що на Самбірщині.

 

Як повідомили під час брифінгу в Офіційному медіацентрі при Львівській ОВА, церкву збудували ще у 1663 році за проєктом архітектора Іллі Пантелеймона. Зараз вона є пам’яткою архітектури національного значення. У 2018 році стан святині визнали аварійним, тоді ж розпочалось її відновлення.

«Цьогоріч на реставрацію Михайлівської церкви з обласного бюджету виділили 3 млн 600 тисяч гривень. З них орієнтовно 1 млн 900 тисяч вже перераховано за актами виконаних робіт підрядній організації, яка закінчила основні види робіт для стабілізації структури церкви. Йдеться про закріплення фундаментів, заміну піддашшя, гонтового покриття, заміну дерев’яних елементів конструкції самої будівлі, укріплення стін, влаштування дощаних покриттів підлоги церкви, а також галерей першого та другого ярусів. Об’єкт більше не в аварійному стані!», - розповідає директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько.

Реконструкцією церкви в с. Ісаї займається підрядна організація ТОВ «Креативна фабрика «Вікторія». За ініціативи підрядника, на об’єкті встановили камери відеоспостереження, які забезпечують доступ до цілодобового моніторингу ходу реставрації.

«У квітні цьогоріч ми підписали договір на реставрацію цього храму. До нас об’єктом займалися інші підрядники. Найбільша проблема, з якою ми стикнулися, – частина фундаментів була не відновлена, у напівзруйнованому стані. Тому зберігалася загроза подальшої руйнації пам’ятки. Специфіка дерев’яної архітектури в тому, що найбільше пошкоджується дах та низ. Щоб замінити фундамент і першу балку, підвалини, нам потрібно було в прямому розумінні припідняти храм у повітря. Зараз ці роботи вже виконані. Церкву реставруємо як ззовні, так і всередині. До кінця року плануємо реконструкцію завершити», – поділився деталями провідний інженер компанії підрядника Тарас Бурий.

За словами художника-реставратора Олега Рішняка, церква Св. Архистратига Михаїла в Ісаях є дуже цінною і стоїть в одному ряді з церквами у Дрогобичі та Потеличі. Адже, незважаючи на давній час спорудження святині, тут збережено не тільки архітектуру, але весь мистецький ансамбль: стінописи, іконостас, хоругви 18 століття, автентичні замки та кенотаф. Є також вигравійований самим архітектором Іллею Пантелеймоном напис на брусі.

«У церкві збереглися ікони відомих художників кінця 19 століття Івана та Василя Чайок, створені у 1897 році. А хоругви, знайдені у 2015 році, були відреставровані студентами Академії мистецтв, і зараз зберігаються у фондах Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові. Розпис храму починається ззовні, з розпису порталу: на дверях церкви з західної сторони  бачимо зображення Архистратига Михаїла і два зображення апостолів Петра і Павла.  Вся площа церкви всередині також є розписана. Оскільки пам’ятка дуже довго замокала, бруси були вологі, а зараз все висихає - дерево зменшується в об’ємі - то почалося лущення фарбового шару. Відтак, хоча церква виведена з аварійного стану, її стінопис перебуває в гострому аварійному стані і вимагає якщо не повної реставрації, то принаймні консерваційних заходів», – додав Олег Рішняк.

У 2023 році в обласному бюджеті для збереження унікального стінопису передбачили 1 млн гривень. Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА вже оголосив тендер на відновлення стінопису храму в електронній системі публічних закупівель Prozorro. Початкова вартість реставраційних робіт складає 7,6 млн гривень.

Презентація, на якій зображені розписи церкви, доступна за посиланням - http://surl.li/jqqqo

Leopolis.news