logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У «Шевченківському гаю» реставрують велику стодолу XX століття

02-08-2023 14:35855

У «Шевченківському гаю» реставрують велику стодолу XX століття
Фото: пресслужба Львівської міської ради

У Музеї народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького стартували роботи з відновлення та реставрації кількох споруд. Зокрема, майстри скансену проводять реставрацію великої стодоли зі с. Бережонка Чернівецької області (етносектор Буковина).

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Стодола збудована ще на початку XX ст. і поділена на три частини: середня (найбільша) – тік, на якому молотили збіжжя, з правого боку – засік, зліва – стайня. У фасадній і тильній стінах є великі ворота для проїзду воза зі снопами. Дах стодоли був покритий соломою – некрученими сніпками, на рогах пошитий сніпками-«стріхачами» (зв’язаними при колоссі). Саме за такою давньою технікою майстри музею замінять дах будівлі.

«Ми щиро вдячні всім нашим відвідувачам, адже кошти з кожного придбаного квитка дають змогу відреставрувати ще більше старовинних об'єктів. Кожен, навіть найменший, наш гість допомагає здійснювати головну мету діяльності музею – збереження та популяризацію культурної спадщини», – зазначає Михайло Закопець, директор Шевченківського гаю.

Додамо, що в музеї народної архітектури та побуту зараз триває процес реставрації церкви святих Володимира та Ольги з с. Котань (Лемківська церква) та перевезеної хати з с. Соломир.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news