logo
28/04
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Бродах реставрують будівлю Празького банку

03-08-2023 21:111014

У Бродах реставрують будівлю Празького банку
Фото: пресслужба ЛОВА

У Бродах Розпочали Реставрацію Будівлі Празького Банку.

Споруда є пам’яткою архітектури місцевого значення. Першочергово тут здійснюють ремонтно-реставраційні роботи на даху, який протікає, інформує пресслужба Львівської ОВА.

Реставраційні роботи на пам’ятці здійснює ТОВ «Роксіс груп».

«Відновлювати пам’ятку Бродівська міська рада планувала ще до початку повномасштабного вторгнення. Цьогоріч, через критичний стан дахового покриття, на реставраційні роботи в обласному бюджеті передбачили 6 млн гривень. Ще 1,5 млн виділила місцева влада. Так, спільними зусиллями хочемо до кінця року завершити повний комплекс робіт, передбачений договірною ціною», — розповідає директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Олена Василько.

Будівля філії Празького банку в Бродах будувалася впродовж 1909-1911 р. Раніше на цьому місці стояли два будинки, а колись давно — «Готель під конем», що згорів під час великої пожежі у травні 1859 року.

«Дах приміщення уже не витримував найменшого дощу. В кабінетах зі стелі капала вода. Ремонт у приміщенні не допомагав», —  прокоментували ситуацію на сторінці Бродівської міської ради у Фейсбуку.

Сам банк функціонував до початку Першої світової війни. Під час якої тут перебувала австрійська управа міста. В період ЗУНР — розмістилася військова команда Бродів.

У Другу світову війну місто бомбардувала німецька авіація. Цілями були різноманітні військово-стратегічні об’єкти, серед яких — будинок штабу Кресової Бригади Кавалерії — колишній Празький банк. Одна із бомб ледь не знищила будівлю — впала на протилежному боці вулиці. До сьогодні на фасаді споруди можна помітити чимало слідів від уламків і куль обидвох світових воєн.

Leopolis.news