logo
02/04
20/03
11/03
20/02
24/01
17/12
19/11
29/10
18/10
14/09
22/08
19/08
24/07
03/07

Чергова несправедливість | Блог Віктора Візного

22-08-2023 14:291344

Чергова несправедливість | Блог Віктора Візного

Українське агропідприємство зобов’язане платити за спожиту російським агресором електроенергію та відстоювати свою правду в українських судах‼

Фермерське господарство «Таврія-Скіф» розташоване у селі Роздол Запорізької області та перебуває в окупації з 28 лютого 2022 року. Більше того, господарство переведено під зовнішнє управління окупаційної влади. Відтоді, за словами власника «Таврія-Скіф» Олега Калімана, не веде господарську діяльність і не має доступу до підприємства.

“Ми повністю втратили підприємство, з 28 квітня 2022 року рф почала там господарювати. До повномасштабного вторгнення «Таврія-Скіф» обробляло 8 тис. га земель, вирощувало зернові, олійні, займалося овочівництвом та садівництвом. Також мали млин, пекарню, теплиці закритого ґрунту, потужні холодильники для зберігання овочів. Ворог забрав все, а також привласнив запаси - 12 тис. тонн зерна, 4 тис. тонн овочів, 1,5 тис тонн яблук,  закуплені агрохімікати тощо. Орки ведуть господарську діяльність на моїх полях, а з мене стягують борги за спожиту окупантом електроенергію», - розповів  Олег Каліман.

Місцевий постачальник ТОВ «Альтернативенерго» нарахував ФГ «Таврія-Скіф» борг за неспожиту електроенергію та звернувся до суду. На доведення боргу надав лише дані з власної бази обліку. Фактично електрикою забезпечував агресора та не зупинив її постачання. Наразі Господарський суд Запорізької області стягнув із фермерського господарства  «Таврія-Скіф» 1 673 667 грн боргу.

Щоб відключити електроенергію, згідно з українським законодавством, керівник господарства мав би забезпечити безперешкодний доступ на територію підприємства, але це неможливо в умовах окупації. На законодавчому рівні має бути прийняти якесь рішення стосовно окупованих територій. Ми стикаємося з масою  проблем. Досі отримуємо акти по середньостатистичному споживанню електроенергії - за цей час сума зросла до понад 5 млн грн за поставлену енергію. Ба більше, один з об’єктів, що живився електроенергією, зруйнований внаслідок обстрілів та військових дій. У таких умовах нарахування мали б рівнятися нулю, однак постачальник вправно нарахував борг за електрику, яку використали окупанти, а суд цей факт проігнорував. Цей випадок не поодинокий. Українські підприємства на окупованих територіях беззахисні.

Позиція суду щодо  агропідприємства «Таврія-Скіф» є незрозумілою, а також є багато запитань до дій ТОВ «Альтернативенерго», яке постачало енергію окупантам.

Об’єкт контролюється окупаційною владою, «Таврія-Скіф» електрику не використовує, а постачальник енергії нарахував заборгованість та вимагає від підприємства сплатити за електроенергію, яку воно не споживало. На наш погляд потрібно розглянути відповідальність ТОВ «Альтернативенерго», яке технічно не припинило можливість постачання енергії на окуповану територію, а зараз намагається перекласти відповідальність на агропідприємство, яке в складних умовах не пішло на співпрацю з ворогом, категорично відмовившись сприяти їм у веденні господарської діяльності. Держава повинна чітко та однозначно висловити свою позицію, що господарства, які припинили свою діяльність у зв’язку з окупацією, не повинні сплачувати за електроенергію, що спожив ворог.

Підприємство «Таврія-Скіф» оскаржує рішення суду про стягнення коштів за постачання електроенергії в апеляційному порядку. Український бізнес не має платити за спожиту електроенергію окупантом. Важливо на законодавчому рівні врегулювати та захистити аграріїв окупованих і деокупованих, аби вони не були заручниками таких ситуацій.