logo
02/04
20/03
11/03
20/02
24/01
17/12
19/11
29/10
18/10
14/09
22/08
19/08
24/07
03/07

Нас в упор не чують та роз’єднують | Блог Віктора Візного

17-12-2023 18:351402

Нас в упор не чують та роз’єднують | Блог Віктора Візного

Аграрні асоціації просять Президента Зеленського сісти за стіл переговорів та знайти компроміс щодо ринку землі!

Сьогодні провідні аграрні асоціації, які представляють тисячі малих та середніх агровиробників з усієї України, зібралися на круглий стіл, щоб обговорити земельну реформу, зокрема збереження нинішніх лімітів продажу землі під час війни. Попри запрошення до участі у заході представників влади, уповноважені представники з Міністерства аграрної політики та продовольства України та Комітету аграрної та земельної політики Верховної Ради не прийшли.

У такий критичний для аграрної галузі час вони продовжують ігнорувати будь-які відкриті дискусії, які повинні стати максимально щирими та чесними. Найбільше не подобається те, що в країні – війна, а ми говоримо про явно невигідне питання – продаж землі. Не подобається відношення влади, яка нас ігнорує. Чомусь на початку війни, коли потрібно було везти в оточений окупантами Київ тисячі тонн пшениці, а в Харків та Миколаїв – тисячі тонн продовольства, ми були потрібні. А сьогодні, коли ми хочемо донести свою позицію, нас в упор не чують.

Хто ми такі? Ми - малий та середній бізнес, а це 65% всього аграрного бізнесу, який приносить країні 20% ВВП. Чого ми тут сьогодні? Якщо відверто, тому що ми боїмося. Нам не донесли аргументи, нам не пояснили, що буде на ринку землі з 1 січня 2024 року.

Я не знаю що відповісти аграріям, які сьогодні на фронті в окопах і які не зможуть купити землю. Я не знаю, що відповісти аграріям, які знаходяться у 40-ка кілометровій прифронтовій зоні і навіть кредити не можуть взяти. Малому та середньому агробізнесу не запропонували жодного фінансового інструменту на купівлю землі.

Всеукраїнська Аграрна Рада, Аграрний союз України, Всеукраїнський Конгрес Фермерів, Асоціація фермерів та приватних землевласників України - АФЗУ консолідовано звертаються до Президента України Володимира Зеленського, до Офісу Президента України з проханням об’єднати агробізнес, сісти за стіл переговорів та знайти компроміс щодо другого етапу земельної реформи, який стартує з 1 січня 2024 року і запроваджує продаж в «одні руки» до 10 000 га. Всеукраїнський аграрний форум (ВАФ) наразі не має консолідованої позиції асоціацій по питанню землі. Така ж ситуація була і у 2019 році, але потім компроміс був знайдений.