logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Солістки Львівської національної філармонії виконали прем'єри творів української музики в Німеччині

06-09-2023 17:19771

Солістки Львівської національної філармонії виконали прем'єри творів української музики в Німеччині
Фото: Львівська національна філармонія ім. М. Скорика

2, 3 та 4 вересня відомі солістки Львівської національної філармонії Віоліна Петриченко (фортепіано) та Лілія Нікітчук (мецо-сопрано) блискуче виступили з концертами української музики в кількох німецьких містах. Рідкісні перлини української камерно-вокальної лірики лунали у Весселінгу, Кельні та Целле.

Про це повідомляє пресслужба філармонії.

Невтомна енергія та бажання закохати в українську музику спонукало музиканток відкривати для слухачів програму зі солоспівами композиторів-романтиків: Кирила Стеценка, Григорія Алчевського, класиків ХХ століття Юлія Мейтуса, Костянтина Данькевича та Василя Барвінського, зачаровувати публіку майстерним виконанням прем’єр творів нашого сучасника Валентина Сильвестрова.

Особливу сторінку програми цих концертів становила прем’єра циклу Сильвестрова «П’ять пісень на вірші Івана Франка» (2007).

Уже 8 вересня на відкритті новоствореного Віоліною Петриченко фестивалю «Звуки України» виконавиці знову виступлять з унікальною українською програмою.

Нагадаємо, молода і талановита піаністка Віоліна Петриченко бачить своєю метою популяризацію української класичної музики і культури. Вона розпочала музичну освіту у своєму рідному місті Запоріжжі, як піаністка та теоретик. Далі продовжила навчання в Києві, Ваймарі, Кельні та Ессені. Наразі вона живе і працює у Кьольні. Свої три диски вона присвятила українській фортепіанній музиці ХХ сторіччя. Ці твори стали  прем'єрними записами в Європі і отримали високу оцінку в пресі.

Лілія Нікітчук — відома оперна і камерна співачка з Луцька. Вона вдосконалювала професійний співочий талант в Італії. Брала участь в Оперній академії Россіні 2016. З 2011 року бере участь у багатьох проєктах Львівського національного філармонійного оркестру, серед яких Дев’ята симфонія Бетховена, «Месія» Генделя, Реквієм В. Моцарта, Кантата Баха, Ораторія Шумана, «Stabat Mater» і «Salve Regina» Перголезі, «Місячний П'єро» Шенберга, «Te Deum» Кіляра, вокальні цикли Малера, Сильвестрова, Бетховена та ін. Солістка Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика та Львівської національної опери.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news