logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львові розпочався Конгрес Культури UKRAINE! UNMUTED

07-09-2023 17:031114

У Львові розпочався Конгрес Культури UKRAINE! UNMUTED
Фото: ЛОВА

Сьогодні, 7 вересня, у Львові розпочався Конгрес Культури. Цьогоріч його концептуальна тема звучить як «UKRAINE! UNMUTED – УКРАЇНА БЕРЕ ГОЛОС». Відтак, одним із основних посилів заходу є те, що в час російсько-української війни культура стала надзвичайно важливою складовою нашої боротьби і засобом репрезентації України у світі як держави з великим історичним і культурним минулим. 

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Організатори планують разом  зі  слухачами  означити  нові  реалії та виклики, що постали перед суспільством і сферою культури.

«Дякую присутнім та організаторам за можливість чути про культуру та проводити Конгрес культури саме у Львівській області. Ми – мужні, хоробрі, маємо людську гідність, можемо дати відсіч, а це також елементи нашої культури, те, що говорить про нас у контексті «ми і світ». Коли ми кажемо, що Україна бере голос, голос беруть не лише Президент, політики, митці, голос бере кожен, хто взяв автомат, став волонтером тощо. Ми взяли голос і про нас говорять в світі і не тільки тому, що ми вмираємо в ім'я України, а тому що ми живемо в її ім'я та ім’я цілого світу, це також елемент нашої культури. І це –  важливо. Чим ми можемо бути цікаві світові: насамперед людьми. Треба жити і творити в ім'я культури, – зазначив під час події очільник області Максим Козицький.

Конгрес Культури триватиме три дні, кожен із яких має свій тематичний фокус: «Мова війни» (7 вересня), «Міграція» (8 вересня), «Пробудження голосу» (9 вересня). Кураторами днів є: Зоряна Рибчинська та Остап Сливинський; Вероніка Склярова і Григорій Семенчук; Іванна Скиба-Якубова. Йтиметься про мову війни, діяльність культурних інституцій, вплив міграції на сферу, зміну образу України за кордоном, роль культури зараз та у повоєнному відновленні країни тощо. Детальніше –  у програмі Конгресу.

Панельні дискусії супровідної частини Конгресу – 2023 «РАЗОМ» відбуватимуться паралельно з основною дискусійною частиною у «Львівській політехніці». Ідея їхнього проведення виникла завдяки ініціативі й бажанню деяких інституцій прицільно розглянути конкретні й актуальні для України питання.

Спікери Конгресу представляють культурну й суміжні сфери, інституції та незалежний сектор, Україну й інші країни. Це Кшиштоф Чижевський, Діана Воннак, Роберт Кемпбел, Нерміна Омербеґович, Аполена Рихлікова, Ольга Хребор, Олеся Мілованова, Олександра Азархіна, Галина Григоренко, Катерина Ботанова, Олеся Островська-Люта, Володимир Шейко, Юлія Ваганова, Юлія Федів, Алім Алієв, Олександр Сушко, Єва Якубовська, Олена Гусейнова, Оксана Форостина, Юля Хомчин, Роман Кечур, Борис Філоненко, Лариса Денисенко, Алевтина Кахідзе, Павло Маков, ін.

Також паралельно із дискусійною діятиме артпрограма, націлена на розкриття теми UKRAINE! UNMUTED. Це експозиція творів сучасного мистецтва «Український Зріз», що 2022-го була показана у Литві (Каунас), а цієї осені також буде представлена у Польщі (Люблін).

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news