logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Керівник Мінкультури відвідав Жовківський замок (ФОТО)

07-09-2023 17:471500

Керівник Мінкультури відвідав Жовківський замок (ФОТО)
Фото: пресслужба ЛОВА

На Львівщину з робочим візитом завітав т.в.о міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Як інформує пресслужба Львівської ОВА, у межах візиту він разом з очільником Львівщини Максимом Козицьким оглянув пам’ятку архітектури національного значення – Жовківський замок.

У 2021 році в межах програми Президента України «Велике будівництво» у Жовківському замку виконали низку протиаварійних та невідкладних робіт. Тоді ж відреставрували фасади вежі та дахових конструкцій. В одному з корпусів замку завершили реставрацію міжповерхового перекриття. На роботи скерували 6,2 млн гривень з державного бюджету.

Наразі реставрація на етапі консервації, оскільки фінансування призупинили у зв'язку з повномасштабною війною росії проти України.

Пана міністра ознайомили із загальною концепцією відновлення робіт у Жовківському замку.  Її уклали з урахуванням потреб людей з інвалідністю. За проєктом тут планують встановити кілька ліфтів, аби люди на кріслах колісних могли вільно дістатись другого поверху будівлі. З огляду на це, порогів у приміщенні також не буде.

Крім цього, для незрячих людей розробили та уже встановили окремі макети замків, які можна відчути на дотик та прочитати опис до них шрифтом Брайля. Санвузли в замку також облаштують з урахуванням безбар’єрності. У проєкті передбачили спеціальну кнопку виклику персоналу на стіні при вході.

«Міністерство культури ставить перед собою завдання зробити усе можливе, аби зберегти пам’ятки архітектури, які складають нашу матеріальну культурну спадщину. Сьогодні ми побачили стан виконання робіт у Жовківському замку, тут уже є план реставрації з урахуванням потреб усіх категорій населення. Вкотре наголошую, що ми маємо зберегти те, що дісталося нам у спадок для майбутніх поколінь. Але ця спадщина має бути доступною для всіх. Одним з ключових завдань є створення безбар’єрних просторів в кожному закладі культури. Програма «Велика реставрація» зараз призупинена через повномасштабну агресію росії проти України. Однак ті об’єкти, які перебувають у зоні ризику чи входять до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО надалі будуть реставруватися. Сподіваємося, що попри незначні джерела фінансування до кінця року необхідні ресурси будуть виділені, аби дозавершити такі об’єкти», – повідомив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Фінансування здійснюватиметься із загального фонду державного бюджету, згідно з наказом Міністерства культури та інформаційної політики України. Вартість проєкту комплексної реставрації Жовківського замку становить 50 млн гривень.

«У час війни по-іншому починаєш розуміти важливість збереження своєї культурної спадщини. Приємно, що попри об’єктивну спрямованість зусиль держави на підтримку нашої армії, вона не забуває дбати про нашу культуру, нашу архітектуру, освіту тощо. Після завершення повномасштабного вторгнення, після нашої перемоги, в Україні зросте кількість людей, які потребуватимуть безбар’єрного доступу у всіх сферах життя. Доступ до мистецтва – це також важливий аспект побудови нового суспільства, адже усі мають рівні права побачити надбання культури своєї країни. Львівщина дійсно унікальна за кількістю пам’яток архітектури. Окрім Жовківського, можна назвати ще з десяток замків, які потребують реставрації. Крок за кроком ми будемо відновлювати нашу спадщину»,  наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Окрім Жовківського замку, пан Карандєєв відвідав також об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – Церкву Пресвятої Трійці у Жовкві. У 2022 році храм внесли до списку об'єктів для реставрації у межах програми Президента України «Велике будівництво». Всередині відновили іконостас і замінили підлогу. На це використали 10,5 млн гривень. Залишилось – відновити зображення за іконостасом.

Leopolis.news