logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Гурт Гайдамаки записує альбом «ТРІУМФ СЛОВА» на вірші поетів «Розстріляного відродження»

08-09-2023 18:08972

Гурт Гайдамаки записує альбом «ТРІУМФ СЛОВА» на вірші поетів «Розстріляного відродження»
Фото: пресслужба гурту

Гурт Гайдамаки працює над записом альбому, створеного на вірші  митців «Ростріляного відродження».

Про це повідомляє пресслужба гурту.

Багряний, Хвильовий, Осьмачка, Плужник, Драй-Хмара, Загул, Влизько, Семенко, Філіпович, Сосюра знову голосно звучатимуть.

Тепер на стрімінгових платформах, в ефірах радіостанцій, зі сцен фестивалів по всьому світу й будуть почутими новими аудиторіями.

«Розстріляне відродження» – страшна сторінка в історії України,  її культури і літератури, коли   репресивна машина тоталітарного режиму лишила нас спадщини найталановитіших українців літературно-мистецького покоління 20–30-х років.

Цим альбомом Гайдамаки несуть меседж насамперед про відродження творчої спадщини України в новому форматі. Про нову можливість дізнаватись про своє й цінувати своє.

Олександр Ярмола,  Гайдамаки: «Ідея  попрацювати з величезним доробком  поетів «Розстріляного відродження» виникла кілька років тому, коли Соня Сотник запросила нас долучитись до проекту Радіо Рокс, в якому українські гурти виконували пісні на вірші поетів «Розстріляного відродження».

Ми зробили одну пісню й зупинятись не хотіли.  Ідея створити альбом  одразу захопила мене,  музиканти гурту підтримали, і я почав опрацьовувати творчу спадщину розстріляних та репресованих українських поетів покоління «Розстріляного відродження» у пошуках віршів для текстів пісень майбутнього проекту. Далі музика, репетиції, студійна робота, які врешті перетворились на альбом «Тріумф Слова».

Реалізувати задум в альбом було складно, бо це не комерційний матеріал, а насамперед мистецький проект, важливий для нас особисто і української культури.

Ми довго шукали партнерів, зупинялись через пандемію та повномасштабне вторгнення. 

Двоє музикантів гурту Гайдамаки – гітарист Андрій Слєпцов та барабанщик Олег Ломаковський були в резерві морпіхів, тож із перших днів пішли воювати. 

Цього літа ми отримали грантову підтримку Українського Культурного Фонду і можемо нарешті  реалізувати «Тріумф Слова».

Над музикою альбому «Тріумф Слова» працюють музиканти гурту Гайдамаки – вокаліст Олександр Ярмола, гітарист Андрій Слєпцов та басист Олексій Курбаков. Запис альбому відбувається в київській «Пропеллер Студіо», де зазвичай  проходять репетиції  гурту. 

Зведення і майстеринг робить Віталій Розинко. 

«Поєднання класичного звучання «Гайдамаків» з формами стилю World Music та цифровими підкладками. Як приклад стилю музичний формат двох спільних з польськими артистами «золотих» альбомів Гайдамаків «Voo Voo i Haydamaky» та «Mickiewicz-Stasiuk-Haydamaky»

Це окрема сторінка нашої творчості художні альбоми. Не альбоми як збірка пісень, а концептуальні художні роботи   без огляду на формат та довжину пісень по часу», – каже Олександр Ярмола (Гайдамаки) про  музичну стилістику альбому «Тріумф Слова».

Олексій Курбаков, бас-гітарист гурту Гайдамаки: «Сподіваюсь,  ця платівка  стане для слухачів ключем до справжніх скарбів української літератури першої половини 20 сторіччя.

Мета альбому «Тріумф Слова» – провести паралель між історичними подіями в часи тортур, репресій, голодомору, початку другої світової війни і тим, що відбувається зараз на тлі Війни з московією.

Хочеться показати, наскільки ми єдині в своїх думках та поглядах, наскільки схожі наші долі. Виклики, які  українці мали сто років тому ми маємо зараз. Ми єдині в прагненні бути щасливими, незалежними й нескореними. Тож працюємо далі. Слава Україні!»

Реліз першого синглу з  альбому «Тріумф Слова» заплановано на вересень цього року, весь альбом, який складатиметься з 10 пісень, презентують у жовтні 2023.

Проект буде реалізовано за підтримки Українського Культурного Фонду

Автори альбому «Тріумф Слова»:

«ЛЕБЕДІ» (М. Драй-Хмара – А. Слєпцов, О. Ярмола)

«МОЛОДІ СЕРЦЯ» (Д. Загул – О. Ярмола, А. Слєпцов)

«ВЕСЛЯР» (М. Хвильовий - О. Курбаков, О. Ярмола)

«ЕЛЬДОРАДО» (О. Влизько - О. Курбаков, О. Ярмола)

«РІВНОВАГА» (Є. Плужник – О. Ярмола)

«ТІНІ» (М. Семенко - А. Слєпцов)

«ДУМА» (Т. Осьмачка - А. Слєпцов, О. Ярмола)

«МОНОМАХ» (П. Філіпович – О. Ярмола)

«ГУЛЯЙ-ПОЛЕ» (І. Багряний - А. Слєпцов)

«ГАЙДАМАКА» (В. Сосюра – О. Курбаков, О. Ярмола)

Leopolis.news