logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

На Конгресі Культури у Львові виступили за призначення Юлії Федів міністром культури

08-09-2023 17:211277

На Конгресі Культури у Львові виступили за призначення Юлії Федів міністром культури

На Конгресі Культури у Львові, який відбувся 7 вересня 2023 року, виступили на підтримку призначення Юлії Федів на посаду міністра культури й інформаційної політики України.  

Відповідний лист скерували Верховній Раді та прем’єр-міністру.

Як зазначають автори листа, сьогодні є шанс змінити ситуацію й отримати Міністерство культури й інформаційної політики, яке б відповідало очікуванням і потребам суспільства та не виглядало б атавістичним органом, цінність збереження якого вже давно не зрозуміла.

«МКіП має стати інституцією нового дизайну, як низка інших, витворених після Революції Гідності відповідно до нового суспільного запиту. А для цього Міністерству потрібен лідер чи лідерка з принципово інакшими підходами, ніж ті, які ми спостерігали останніми роками.

Система управління у сфері культури потребує докорінних змін. Так, деякі з них  виходить за межі повноважень міністра, та все ж напрочуд багато важать відповідальне лідерство та чіткий етичний компас, суголосний із прагненнями суспільства, яке нині не лише бореться за свободу, а й витворює новий суспільний договір. Так, жоден новий міністр не змінить давно хвору систему за день, та мусить рухатися до змін щодня, не даючи цій неймовірно чутливій системі впасти в стагнацію або й здеґрадувати», – йдеться у листі.

Автор звернення зазначають, що бачили «цей щоденний рух до змін і неймовірний розвиток», коли Український культурний фонд очолила Юлія Федів.

«Вона разом зі своєю командою довела, що можна побудувати прозору, дієву й гнучку систему — завдяки чіткій візії, відданому служінню, лідерству і, знову-таки, глибинній етиці. Юлія Федів заслужила нашу повну довіру. На жаль, свого часу ми як спільнота не змогли захистити ці зміни та здобутки Юлії Федів та її команди від людей, які звикли грати з правилами, а не за правилами. Проте робота команди Українського культурного фонду під керівництвом Юлії Федів і надалі є доказом того, що навіть у ригідній, проблемній, хронічно недофінансованій галузі можливі історії, які змінюють життя спільноти, дають нові орієнтири, на які можна й варто взоруватися», – зазначено у листі. 

 Натомість автори звернення закликають Кабмін якомога швидше подати кандидатуру Юлії Федів на посаду міністерки культури, а депутатів ВРУ підтримати її кандидатуру.

Підписала звернення Спільнота Конгресу Культури:

Юлія Хомчин

Ліда Савченко-Дуда

Зоряна Рибчинська

Остап Сливинський

Вероніка Склярова

Іванна Скиба-Якубова 

Григорій Семенчук

Володимир Шейко

Володимир Кауфман

Зазначимо, що 2 вересня народні депутати Ярослав Железняк і Олексій Гончаренко повідомили, що новою міністеркою культури та інформаційної політики України може стати Юлія Федів.

Leopolis.news