logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Побачив світ біобібліографічний довідник Всеукраїнського об’єднання «Письменники Бойківщини»

11-09-2023 15:081404

Побачив світ біобібліографічний довідник Всеукраїнського об’єднання «Письменники Бойківщини»
Фото: Миколи Сенейка

Всеукраїнському об'єднанню «Письменники Бойківщини» виповнилося 20 років. З нагоди маленького ювілею видано біобібліографічний довідник. У книжці в алфавітному порядку  вміщено відомості про понад сто членів – поетів, прозаїків, етнографів, краєзнавців, композиторів з різних областей України.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news. 

Власне вчора, 10 вересня, в рамках відзначення Дня міста Самбора відбулася презентація довідника «Письменники Бойківщини». Його упорядкувала та видала голова об’єднання поетеса Любов Рудавська-Вовк.

Розпочався захід під звуки дримб та трембіт – традиційних музичних інструментів бойків. Письменники вшанували пам’ять загиблих захисників України. Учасників презентації привітав міський голова Юрій Гамар, голова Міжнародної ГО «Світовий Конгрес Бойків» Петро Косачевич, очільник новоутвореного Всеукраїнського товариства «Самбірщина» ім. гетьмана Петра Сагайдачного Ігор Бегей, редактор журналу «Пластовий шлях» Юрій Леськів та інші.

Думками про нове видання поділилися і презентували свою творчість письменники Роман Пастух, Ольга Яворська, Наталія Калиновська, Степан Яким, Марія Деленко, Роман Кабацький, Микола Сиско. Тетяна Татомир, Ольга Пекар, Марія Грицан та інші. Їхні виступи перепліталися художніми номерами. Зокрема, приємно для всіх член об’єднання, поет, музикант, композитор Михайло Стасів виконав пісню «Львів'яночка» на вірш Наталії Калиновської.

На глибокі роздуми учасників презентації спонукала пісня «Молитва»: «…Щоб звуки щирої молитви, Пустили корені розлогі…». Вірш Любові Рудавської-Вовк поклав на музику викладач Самбірського педколеджу, керівник популярного гурту «Кредо»  Орест Петречко. Вона в його неповторному виконанні котрий рік звучить на різних міських заходах.   

В об’єднанні «Письменники Бойківщини» — люди різних професій, уподобань. Але їх у творчу спільноту гуртує душевний неспокій, свій погляд на події, мотивує любов до українського слова, що втілюється у  вірші, повісті, романи, пісні. Довідник стане надійним помічником для тих, хто цікавиться сучасною українською літературою, зокрема, представників мальовничої і багатої частини українських Карпат.

Члени об’єднання налаштовані далі творити для народу. Їхні твори високо оцінені на різних літературних конкурсах, є в багатьох бібліотеках. При цьому кожний знає, що найкраща його книжка ще попереду, але вона ними неодмінно буде написана і видана.

 

 Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news.