logo
28/04
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Об’єкти ЮНЕСКО у Львові та Києві внесли до списку Всесвітньої спадщини під загрозою

16-09-2023 16:101118

Об’єкти ЮНЕСКО у Львові та Києві внесли до списку Всесвітньої спадщини під загрозою
Фото: з сайту ЮНЕСКО

Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у п’ятницю, 15 вересня, вніс Собор Святої Софії із прилеглими спорудами і Києво-Печерську Лавру, а також ансамбль історичного центру Львова до списку об’єктів, що перебувають під загрозою знищення через обстріли росії.

Про це повідомляється на сайті ЮНЕСКО.

Рішення щодо надання нового статусу переліченим культурним об’єктам було прийнято 15 вересня під час засідання Комітету у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді.

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вважає, що «більше немає оптимальних умов для повної гарантії захисту видатної універсальної цінності об’єкта, і йому загрожує потенційна небезпека через війну».

Перебуваючи під ризиком прямої атаки, ці об'єкти спадщини також вразливі до ударних хвиль, спричинених бомбардуваннями двох міст.

Відзначаючи численні дії, вжиті українською владою для захисту своїх культурних цінностей, Комітет констатував, що ці два об’єкти спадщини видатної універсальної цінності залишаються під постійною загрозою з початку вторгнення 24 лютого 2022 року.

«Включення цих об'єктів до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою, нагадує 195 державам-учасницям Конвенції про їхнє зобов'язання здійснювати моніторинг і сприяти захисту цих об’єктів. Це також відкриває можливість для додаткової фінансової та технічної допомоги для реалізації нових екстрених заходів – відповідно до заходів, які вже вжила Україна разом з ЮНЕСКО.

Ці два об’єкти будуть додані до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою, на додаток до об'єкту «Історичний центр Одеси», який уже був включений до списку у січні 2023 року», – йдеться у повідомленні ЮНЕСКО.

Про об'єкти спадщини:

Софійський собор у Києві символізує «новий Константинополь», столицю християнського князівства, заснованого в XI столітті в регіоні, що прийняв християнство після хрещення Володимира Великого в 988 році. Духовний та інтелектуальний вплив Києво-Печерської Лаври сприяв поширенн православної віри та ідеї на європейському континенті в XVII, XVIII і XIX століттях. З 1990 року об’єкт входить до Списку всесвітньої спадщини.

 

Місто Львів, засноване в пізньому середньовіччі, процвітало як адміністративний, релігійний, торговий і культурний центр з XIII по XX століття. Його середньовічна міська рельєфність збереглася недоторканою, зокрема сліди різних етнічних спільнот, які жили тут, а також чудові барокові та пізніші будівлі. У 1998 році історичний центр Львова внесено до Списку всесвітньої спадщини.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news